Levende tuin met zomerbollen

Stuifmeel en nectar

De prachtig gekleurde vlindervleugels zijn een lust voor het oog, en het heerlijke bijen gezoem laat je in een natuurgebied wanen. Maar wist je dat vlinders en bijen naarstig op zoek zijn naar meer bloemen met stuifmeel en nectar? Door de verstedelijking verdwijnt veel groen. Met veel bloemen in je tuin of op je balkon zorg je voor gezellig gezoem en gefladder, én je zorgt ervoor dat er genoeg eten is voor deze insecten.

29854_aangepast.jpg 202285_aangepast.jpg

202286_aangepast.jpg 210439_aangepast.jpg

Fladderende vlinders

Hoe je vlinders naar je tuin lokt? Heel simpel, vlinders houden van de zon om hun lijfje en vleugels mee op te warmen. En ze hebben bloemen nodig waar ze hun voeding, nectar, met hun roltong uit zuigen. Nectar is een stroperig vocht dat in bloemen zit. Er zit suiker in en een kleine hoeveelheid eiwitten en vitamines. Vooral de vrouwtjes hebben dit nodig om eitjes aan te maken. Met veel nectarrijke bloemen vliegen vlinders binnen no time je tuin in.

212941_aangepast.jpg

212952_aangepast.jpg

Zoemende bijen

Bijen zijn onmisbaar voor de biodiversiteit. Insecten bestuiven namelijk meer dan driekwart van de voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zijn belangrijke bestuivers. Wat ze nodig hebben is stuifmeel en goede nectarbronnen. Dus wacht niet langer en verrijk je tuin of balkon met zomerbollen die veel voedsel voor bijen opleveren. De zomerbollen met de meeste stuifmeel en nectar zijn Crocosmia, Dahlia´s, lampenpoetser (Liatris) en Gladiolen. Ze trekken zowel bijen als vlinders aan.

223423_aangepast.jpg