Mix nu bloembollen voor kleur in het voorjaar

Kies je kleuren

Bij het mixen van bloembollen kun je volop experimenteren, bijvoorbeeld met kleur. Hou je van vurig, dan kan je kiezen voor de vlammende kleuren oranje, rood en geel. Kan het je niet bont genoeg zijn, meng dan contrasterende kleuren met elkaar, zoals geel met blauw en paars met oranje. Wil je juist rust en harmonie, is de kans groot dat je voor pasteltinten gaat. Of je kiest voor één kleur in verschillende tinten: ton-sur-ton, bijvoorbeeld lichtroze tot donkerroze. Het is maar net waar je van houdt.

225633_aangepast.jpg 225458_aangepast.jpg

Leef je uit

Let bij het mixen ook op vorm en hoogte. Als je het lager wilt houden, kies je bijvoorbeeld voor een mix van dwergiris (Iris reticulata), vingerhelmbloem (Corydalis solida), boerenkrokus (Crocus tommassinianus) en blauw druifje (Muscari). Speels met verschillende hoogtes is reuzenui (Allium giganteum) die boven tulp (Tulipa) uittorent. Of meng keizerskroon (Fritillaria imperialis) met tulp; zelfs met dezelfde bloemkleur vallen ze allebei op door hun compleet verschillende bloemvorm. Je kan ook een mix maken van bloembollen die op verschillende momenten bloeien, dan ben je het hele voorjaar verzekerd van bloemen.

225535_aangepast.jpg

Husselen, strooien en planten

Voor een natuurlijk effect hussel je de bloembollen eerst door elkaar in bijvoorbeeld een emmer. Strooi de mix vervolgens uit de losse pols over de grond. Daar waar ze liggen plant je ze. De diepte verschilt per soort en staat op de verpakking. Vuistregel is de bol drie keer zo diep te planten als de hoogte. Een bol van 3 centimeter hoog komt dus 9 centimeter diep te staan. Plaats de bloembollen met de neus (het puntje) naar boven. Bij kleine bollen maakt dit niet uit. Kortom: mix nu en geniet in het voorjaar!

225422_(1) aangepast.jpg

Tips

  1. Geef een persoonlijke bloembollenmix als cadeau, dan denkt de ontvanger in het voorjaar nog eens aan je.
  2. Wist je dat er kant-en-klare mixen te koop zijn?
  3. Bloembollen mixen doen het ook goed in potten.

225429_aangepast.jpg 225462_aangepast.jpg