Wil jij op een zonnige zomerse dag gezelschap van vrolijk fladderende vlinders en zachtjes zoemende bijen op je balkon of in je tuin? Maak dan met bloeiende zomerbollen een snackbar voor insecten. Veel zomerbollen zijn met hun nectar en stuifmeel perfect als snackbloem. Daarmee vergroot je de biodiversiteit. Bovendien hebben ze een lekker lange bloeiperiode.
Non-stop voedsel
Naast de mooie verschijning, is de lange bloeiperiode van zomerbollen een pluspunt. De eerste bloeien al eind mei en de laatste nog in november. Daarmee sluit de bloei naadloos aan op die van voorjaarsbloeiende bloembollen als krokus. Zo voorzien bloembollen insecten van het vroege voorjaar tot en met het najaar non-stop van voedsel. Varieer met verschillende soorten. Dat ziet er niet alleen fleurig uit, je lokt er ook meer insectensoorten mee. Ieder insect heeft namelijk z’n eigen voorkeur voor bloemen. Zo kunnen vlinders met hun lange roltong de nectar uit diepe bloemen snacken. Bijen hebben de voorkeur voor meer open bloemen waarin ze met hun kortere tong van de nectar kunnen snoepen.
Geschikte zomerbollen en -knollen voor biodiversiteit
- Afrikaanse lelie (Agapanthus)
Bloeiperiode: juli-augustus in wit en verschillende tinten blauw.
Groeit het beste in de volle grond, maar is ook geschikt om in potten te planten. Kan tegen een paar graden vorst, maar is niet winterhard. - Crocosmia (syn.: Montbretia)
Bloeiperiode: augustus-september in geel, oranje of rood.
Zet met haar felle kleuren de border in vuur en vlam. Meerjarig, eerste jaar afdekken. - Dahlia
Bloeiperiode: juli-oktober in bijna alle kleuren.
Één van de bekendste zomerbollen, waarvan de enkelbloemige en halfgevulde bloemen toppers onder de snackbloemen voor insecten zijn. Eenjarig. - Gladiool (Gladiolus)
Bloeiperiode: juli-september in bijna alle kleuren.
De bloemen staan in dubbele rijen aan de stelen. Niet winterhard, op een enkele uitzondering na. - Kuiflelie (Eucomis)
Bloeiperiode: juli-augustus in geel, groen of wit.
Bijzondere verschijning, waarvan de bloem uit een heleboel kleine bloemetjes bestaat. Bij milde winters komt dit bolgewas het jaar erop weer terug. - Lampenpoetser (Liatris spicata)
Bloeiperiode: juli-augustus in paars of wit
De opgaande aren bestaan uit heel veel bloemetjes. Meerjarig.
Praktische tips
- Plant eenjarige zomerbollen vanaf eind april (als de kans op vorst voorbij is) tot eind mei.
- Vervang tegels door groen. Zo heb je minder last van wateroverlast, vergroot je de biodiversiteit en help je de natuur een handje.
- De meeste zomerbollen zijn echte zonaanbidders: hoe meer zon, hoe rijker de bloei!
- Aan de bodem stellen ze weinig eisen, als deze maar voldoende waterdoorlatend is.
- Bloembollen kunnen ook prima in pot. Zo kun je de imposantste creaties maken. Ook leuk op een balkon!
- Er zijn ook kant-en-klare bijen- en vlindermixen te koop.
Eenjarige zomerbollen haal je voor de winter uit de grond. Bewaar ze op een koele, vorstvrije plaats. Als ze in pot staan, kun je de hele pot binnen laten overwinteren.