Recepten voor ondergrondse diamanten

Bloembollen voor een moderne tuin

Houd je van een strakke, opgeruimde tuin met hippe kleuren en vormen? Dan ligt de keus voor een moderne tuin voor de hand. In een moderne tuin wordt het aantal kleuren vaak beperkt tot maximaal drie. Dit bloembollenrecept is daarop afgestemd. Er is gekozen voor wit, geel en blauw. Maar je kunt ook kiezen voor roze, lila en heel donkerpaars. Of (gewaagd!) roze, donkerrood en oranje. Twee goed bij elkaar passende kleuren gecombineerd met een knallende kleur geeft het mooiste effect.

Ingrediënten:

20 narcissen (Narcissus) ‘Goblet’
30 tulpen (Tulipa) ‘White Dream’
40 hyacinten (Hyacinthus) ‘White Festival’
40 blauwe druifjes (Muscari) aucheri ‘Mont Blanc’ (blauwe druifjes met een witte top)

Werkwijze:

Het recept is geschikt voor een border van 6 vierkante meter. Mix de verschillende soorten bloembollen en verdeel ze gelijkmatig over de oppervlakte. Plant ze daarna op een diepte van circa 12 centimeter. De beste planttijd voor bloembollen is van september t/m december.

bulb afbeelding bulb afbeelding

Bloembollen voor een klassieke tuin

In een klassieke voorjaarstuin draait alles om bloembollen en voorjaarsbloeiende planten zoals vergeet-mij-nietjes. Door ze met elkaar te combineren ontstaan er prachtige creaties. Een aantal soorten bloembollen is zelfs geschikt voor meerjarenbloei; sierui (Allium) en blauwe druifjes (Muscari) komen ieder jaar terug als ze een zonnig plekje krijgen.

Ingrediënten:

20 sierui (Allium) atropurpureum
30 knikkend vogelmelk (Ornithogalum) ‘White Star’
60 hyacint (Hyacinthus) ‘Aiolos’
30 witte vergeet-mij-nietjes

Werkwijze:

Dit recept is geschikt voor een border van 6 vierkante meter. Kies een plantmoment tussen september en december. Verdeel sierui (Allium) en knikkend vogelmelk (Ornithogalum) in groepjes van drie tot vijf bloembollen, en plant ze per soort in de border. Strooi de hyacinten ertussen in de open plekken. Plant in het daaropvolgend voorjaar de vergeet-mij-niet voorzichtig ertussenin. Geef in het voorjaar wat mest zodra de neuzen boven de grond komen.

bulb afbeelding bulb afbeelding

Bloembollen voor een sfeervolle tuin

Voor een tuin waarin groen de ruimte krijgt zijn eigen gang te gaan, is het recept voor een sfeervolle tuin perfect. In een sfeervolle tuin ontstaan vaak spannende schaduwhoekjes door de natuurlijke begroeiing. Het lijkt misschien vreemd, maar sommige bloembollen doen het erg goed op schaduwrijke plekken, zoals onder bomen. Zo ook het volgende recept.

Ingrediënten:

30 hyacinten (hyacinthus) ‘Prince Jewel’
30 tulpen (Tulipa) ‘Hollywood’
30 tulpen (Tulipa) ‘Montreux’

Werkwijze:

Dit recept is bedoeld voor een border van 6 vierkante meter. Meng alle tulpen in een grote schaal of kruiwagen. Strooi ze daarna uit tussen de vaste planten en plant ze daar waar ze neervallen voor een sfeervolle, nonchalante uitstraling. De beste planttijd voor bloembollen is van september t/m december.

bulb afbeelding bulb afbeelding