Sneeuwklokjes alias ‘vroegopjes’

Hoop

Het sneeuwklokje is de vroegst bloeiende in de tuin. Terwijl er nog sneeuw in de tuin ligt, groeien vanaf januari de eerste spruiten boven de grond, gevolgd door de sneeuwwitte bloemetjes. Wat mensen vaak niet weten maar wel voelen is dat sneeuwklokjes symbool staan voor hoop, ontwaken en lenteverwachting. Ze geven dan ook een heerlijk vooruitzicht naar het voorjaar.

44773_aangepast.jpg 204285_aangepast.jpg

Galanthus

Sneeuwklokjes worden in de volksmond ook wel ‘vroegopjes’ genoemd. Maar de officiële naam is veel sjieker: Galanthus. Deze naam komt van de Griekse woorden ‘gala’, dat melk betekent, en ‘anthos’, wat staat voor bloem. Er bestaan meer dan 75 soorten, maar de twee belangrijkste soorten zijn Galanthus nivalis en Galanthus Elwesii.

217380_aangepast.jpg 219603_aangepast.jpg

223820_aangepast.jpg 223823_aangepast.jpg

Planten

Ook genieten van de eerste bloemen in de tuin? Plant deze beauties dan nu in de tuin. De kleine bloembolletjes plant je drie keer zo diep als de hoogte van het bolletje. Ze groeien ook prima in het gras. Daarmee maak je het gazon feestelijk, tot de eerste maaibeurt. Meer weten over sneeuwklokjes? Bekijk dan deze video.

Leuke weetjes

  • De bloem van het sneeuwklokje lijkt wit, maar is eigenlijk kleurloos. Wanneer je in een bloemblaadje knijpt, wordt deze transparant. De luchtbelletjes die het licht weerkaatsen, zijn dan namelijk verdwenen.
  • Wist je dat sneeuwklokjes naar honing ruiken? Deze geur komt van insecten die stuifmeel verzamelen van de bloemetjes.
  • Sneeuwklokjes kunnen zelf warmte produceren, tot wel 10 °C. Dit zorgt ervoor dat eventuele sneeuw om de bloem, smelt. Is het niet knap?
  • Het sneeuwklokje is een echte verwilderingsbol. Ieder jaar groeien er meer bolletjes en dus meer bloemetjes bij.

217361_aangepast.jpg

27101_aangepast.jpg

217367_aangepast.jpg

217369_aangepast.jpg

217371_aangepast.jpg