Speciale bloembollen voor een bijzondere tuin

1. Oosterse anemoon (Anemone Blanda)

Oosterse anemoon behoort tot de vroegbloeiende bolgewassen. Ze kunnen prachtig bloeien in een zachte kleuring van wit, roze en blauw en worden vaak onder bomen of heesters gezet. Plant ze dit najaar en binnen een paar jaar vormen ze een mooi tapijt van bloemen.

bulb afbeelding

2. Sneeuwroem (Chionodoxa)

Dit speelse bolgewasje steekt al vroeg in het voorjaar de kop op, zelfs wanneer er nog sneeuw ligt. Sneeuwroem heeft geen speciaal onderhoud nodig en kan zich gemakkelijk vermeerderen.

bulb afbeelding

3. Lenteklokje of Zomerklokje (Leucojum)

Leucojum wordt zowel een Lenteklokje als een Zomerklokje genoemd. Dat komt omdat Leucojum vernum in de lente bloeit en Leucojum aestivum in de zomer. Ze lijken veel op sneeuwklokjes door de witte kleur en fijne bloemetjes. Maar toch verschillen ze van elkaar. Leucojum kun je herkennen aan de bloembladeren die allemaal even lang zijn en aan de groene stippels op de puntjes van de bladeren.

bulb afbeelding

4. Sneeuwklokje (Galanthus)

Elk jaar is het spannend om de eerste sneeuwklokjes in de tuin te ontdekken. Ze kunnen al in februari bloeien. Het is niet moeilijk om sneeuwklokjes te planten en als ze eenmaal in de grond zitten zullen ze zich jaar na jaar vermeerderen.

bulb afbeelding

5. Boshyacinten (Hyacinthoides)

Boshyacinten zijn er in verschillende prachtige pastelkleuren. Deze boshyacinten kunnen op alle plekken in de tuin worden geplant. In de border, onder bomen en struiken en in het gras komen ze prachtig tot hun recht.

bulb afbeelding

6. Buishyacint (Puschkinia)

Puschkinia libanotica heeft blauwwitte bloemetjes en bloeit van februari tot april. Grote aantallen onder bomen en heesters creëren een indrukwekkend plaatje.

bulb afbeelding

7. Knikkend vogelmelk (Ornithogalum nutans)

De bijzondere naam Ornithogalum nutans komt van Ornithos (Latijn) wat “vogel” betekent en Gala (Grieks) wat “melk” betekent. Nutans komt van Nuto (Latijn) en betekent “knikken” wat duidt op de knikkende bloemen van het gewas. Knikkend vogelmelk is ideaal voor verwildering in zonnige weiden, zoals in een boomgaard of onder bladverliezende struiken.

bulb afbeelding

8. Kievietsbloem (Fritillaria meleagris)

Omdat de bloemen van de Fritillaria op kievietseieren lijken worden ze kievietsbloemen genoemd. De wit en lila bloemen geven de tuin een prachtige kleur. De kievitsbloem verwildert snel, zodat er een mooi bloemendeken ontstaat. Ook op plekjes met wat schaduw doet de kievitsbloem het goed.

bulb afbeelding