Stadstuin? Maak een statement met bloembollen

Oplossing

Een kleine oppervlakte, veel tegels en weinig zon. Dit is waar eigenaren van stadstuinen mee te maken hebben. Het doet al gauw vermoeden dat groen er geen leven vindt. Maar weet je dat bloembollen als narcissen, tulpen en hyacinten het juist heel goed doen in kleine tuinen midden in de stad? Deze voorjaarsbloeiers hebben niet veel ruimte nodig en er zijn genoeg soorten die schaduw minnend zijn. Vanaf nu is het in het vroege voorjaar genieten geblazen van een kleurrijk statement in je groene oase.

224828_aangepast.jpg 224865_aangepast.jpg

Lasagnebeplanting

Wanneer de oppervlakte van de border klein is, kun je het beste gaan clusteren. Met bloembollen doe je dat door lasagnebeplanting toe te passen. Dit betekent dat je bloembollen in laagjes boven op elkaar plant, net als een lasagnegerecht. Op deze manier bloeien de vroegbloeiers, zoals krokussen, als eerste, daarna volgen de soorten die op een later moment bloeien. Deze opvolgende bloei zorgt ervoor dat je extra lang kunt genieten – van januari tot soms wel in mei.

224844_aangepast.jpg 222565_aangepast.jpg

Potten

Heb je geen border in je stadstuin, maar beschik je wel over een terras? Denk dan eens aan het planten van bloembollen in potten. Het is belangrijk dat de pot diep genoeg is én dat er een gat onderin zit, waardoor het teveel aan water kan weglopen. De pot moet minimaal drie keer de hoogte van de bloembol hebben. Voor een kleurrijk resultaat gebruik je extra veel bloembollen. Ze kunnen dichter op elkaar geplant worden dan in de tuin, houd maximaal een boldikte als tussenruimte aan.

220237_aangepast.jpg

Schaduw minnend

In een schaduwtuin schijnt ’s zomers minder dan drie uur per dag direct zonlicht, of langere tijd gefilterd licht. Zo´n tuin wordt vaak onterecht als “moeilijk” bestempeld. Er zijn genoeg bloembollen die kleurrijke bloemen in schaduwrijke tuinen brengen. Denk bijvoorbeeld aan bosanemoon (Anemone nemorosa), indianenbloem (Camassia), sneeuwroem (Chionodoxa) en Perzische keizerskroon (Fritillaria persica). Omdat vooral de bloemen domineren en niet zozeer het blad, komen ze in combinatie met bladplanten optimaal tot hun recht.

220034_aangepast.jpg