Bloembollen in potten
Bloembollen groeien goed in de tuin maar kunnen ook prima in potten worden geplant. Leuk voor op het terras of een ander verhard plekje. Hoe je dat doet? Het is belangrijk dat de pot diep genoeg is én dat er een gat onderin zit, waardoor het teveel aan water kan weglopen. En de pot moet minimaal drie keer de hoogte van de bloembol hebben.
Stappen
- Leg onderin de pot een laag oude potscherven, hydrokorrels of grind voor een goede waterafvoer.
- Strooi een laag potgrond over de potscherven, hydrokorrels of grind.
- Plant de bloembollen in de potgrond. Voor een kleurrijk resultaat gebruik je extra veel bloembollen. Ze kunnen dichter op elkaar geplant worden dan in de tuin; maximaal een boldikte uit elkaar.
- Doe bovenop de bloembollen een laag potgrond en druk dit stevig aan.
- Geef als laatste stap wat water.
- Zorg ervoor dat de potten worden beschermd tegen strenge vorst. Dit doe je door stro of noppenfolie om de pot te doen. Je kunt ze gedurende de vorstperiode ook in de schuur zetten.
Lasagnebeplanting
Lasagnebeplanting is een manier om bloembollen te planten die ook wel etagebeplanting genoemd wordt. Je plant bloembollen in laagjes boven op elkaar, net als een lasagnegerecht of de etages van een flat. Door deze methode, bloeien de vroegbloeiers, zoals krokussen (Crocus), als eerste. Daarna volgen de bloembollen die op een later moment bloeien. Met deze opvolgende bloei geniet je van januari tot soms wel in mei van de bloemen.
Stappen
- Plant het eerste laagje bloembollen. Ze mogen dicht bij elkaar staan voor een volle bloei.
- Bedek de eerste laag met ongeveer 5 cm potgrond en plant daarop de volgende laag. Ook deze bloembollen mogen dicht bij elkaar staan, maar laat een paar millimeter vrij voor het jonge blad.
- Strooi potgrond over de tweede laag bloembollen en plant hierop de derde en laatste laag.
- Vul tot slot aan met potgrond.
- Druk het wat aan en geef de bloembollen lekker water.
Zelf bloembollen mengen
Bloembollen spelen een belangrijke rol in de tuin, want ze brengen de allereerste kleur in het nieuwe jaar. Een bloembollenmengsel zorgt ervoor dat je langer kunt genieten. In plaats van enkele weken staat een mix soms wel een paar maanden te schitteren. Dat komt omdat de verschillende bloembollen een ander bloeimoment hebben. Dus waar wacht je op? Bloembollen kiezen, mengen, uitstrooien en planten maar!
Kiezen
Er is keus uit enkeljarige, meerjarige en bloembollen die vermeerderen. Enkeljarige zoals tulpen (Tulipa) staan bekend om hun expressieve kleuren. Gebruik je liever bloembollen die volgend jaar nogmaals in dezelfde glorie in je tuin stralen? Kies dan meerjarige zoals sneeuwroem (Chionodoxa). Je kunt zelfs verwilderingsbollen gebruiken om te mengen, zoals sterhyacinten (Scilla). Deze bloembollen breiden zich ieder jaar verder uit.
Insectenmagneten
Jouw groene oase zorgt voor de vogels, egels, vlinders en bijen en allerlei andere dieren en insecten. Ze kunnen niet zonder groen, want het is letterlijk hun eten. Kortom, met veel groen zorg je voor veel leven in de tuin, en dat is goed. Een belangrijke element voor het creëren van een levende tuin zijn bloembollen. Wanneer je deze in het najaar plant, zorgen ze er namelijk voor dat vlinders en bijen al vanaf het vroege voorjaar van bloemen kunnen eten.
Kiezen
Er zijn verschillende soorten waar je uit kunt kiezen. Bijvoorbeeld bloembollen die hoog groeien, zoals sieruien (Allium), tulpen (Tulipa), narcissen (Narcissus) en hyacinten (Hyacinthus). Of laagbloeiende bloembollen zoals blauwe druifjes (Muscari), Oosterse anemoon (Anemone blanda) of krokussen (Crocus). Eigenlijk zijn alle bolbloemen lekkernijen voor bijen. Voor vlinders staat de sierui met stip op nummer één.