Tuin vol leven met bloembollen

Goed tuingevoel

De tuin is er niet alleen is voor jezelf, jouw groene oase zorgt namelijk ook voor de vogels, egels, vlinders en bijen en allerlei andere dieren en insecten. Ze kunnen niet zonder groen, want het is letterlijk hun eten. Kortom, met veel groen zorg je voor veel leven in de tuin, en dat is goed. Een belangrijke element voor het creëren van een levende tuin zijn bloembollen. Wanneer je deze in het najaar plant, zorgen ze er namelijk voor dat vlinders en bijen al vanaf het vroege voorjaar van bloemen kunnen eten. Je zult zien; dat geeft een heerlijk tuingevoel.

202286_aangepast.jpg 217126_aangepast.jpg

Kleine verandering

Hoe zorg je nu op een simpele manier voor een tuin met meer leven? Verruil bijvoorbeeld een paar tegels voor bloembollen, plant een paar groepjes bloembollen tussen struiken die in het vroege voorjaar nog niet bloeien of beplant een plantenbak met verschillende soorten bloembollen. Het lijkt misschien weinig te betekenen, maar met kleine veranderingen als deze breng je al een ecosysteem op gang. De bloemen van de bloembollen zorgen namelijk voor insecten, insecten voor vogels en vogels weer voor andere dieren.

226472_aangepast.jpg 226484_aangepast.jpg

Lekkernijen

Er zijn verschillende soorten waar je uit kunt kiezen. Bijvoorbeeld bloembollen die hoog groeien, zoals sieruien (Allium), tulpen (Tulipa), narcissen (Narcissus) en hyacinten (Hyacinthus). Of laagbloeiende bloembollen zoals blauwe druifjes (Muscari), Oosterse anemoon (Anemone blanda) of krokussen (Crocus). Eigenlijk zijn alle bolbloemen lekkernijen voor bijen. Voor vlinders staat de sierui met stip op nummer één.