Tuinieren is als mediteren

Aarden

Wist je dat tuinieren een oefening in aandacht is? Je ziet, ruikt, voelt, hoort, proeft in de tuin en dat doet iets met je. Een verbinding met de tuin, alsof het een deel van jezelf is. Door letterlijk te aarden, lees: met de handen en voeten in de grond, kom je in contact met je ware ik. Het helpt om aandachtiger en bewuster te leven. Door bloembollen te planten sta je stil bij wat er in jezelf leeft.

226448_aangepast.png

Stresshormoon

De wetenschap toont aan dat mensen die tuinieren dezelfde hersengolfpatronen hebben als mensen die bidden of mediteren. En de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol daalt ook nog eens als je telefoons, tablets en computerspellen verruilt voor een schoffel of hark. Dus wil je minder stress? Gooi die digitale apparaten aan de kant en duik met bloembollen de tuin in.

241788_aangepast.png 241793_aangepast.png

Reflectie

Maar hoe werkt dat mediteren nu precies? Tijdens tuinieren in ontspannende rust, ontstaan er metaforen die als een spiegel op je eigen leven werken. Door deze reflectie worden vragen waar je mee bezig bent, helder in je hoofd. In de stilte van het planten van bloembollen komen de inzichten vanzelf. De aandacht verplaatst zich van je hoofd naar je lichaam, je komt meer in het hier en nu.

226467_(1) aangepast.png

Aan de slag

Door bloembollen planten te zien als een manier van mediteren, houd je je bezig met de veranderlijkheid in het leven. Je houdt je letterlijk bezig met wat je plant, verzorgt en oogst. Haal alles uit het laatste stukje tuinseizoen en plant ze deze herfst. Het repetitieve werk schept ruimte in je geest en het geeft energie. Kies ze zorgvuldig, plant ze weloverwogen en verzorg ze zoals je jezelf zou verzorgen. Dan word je in het voorjaar ook nog eens met prachtige bloemen beloond.

241807_aangepast.png

241816_aangepast.png