Tuinplezier op balkon en terras

Kleur

Door de pandemie zijn we steeds meer aangewezen op onze eigen leefomgeving. Van de verplichte tijd die we thuis doorbrengen, willen we maximaal genieten. Een van de nieuwste trends is dan ook tuinieren. En ja, dat kan ook zonder tuin. Je balkon of terras is de perfecte plek om je te omringen met groen. Door in het najaar bloembollen in potten of plantenbakken te planten, heb je al vanaf het vroege voorjaar kleur op je balkon of terras.

Gezellig

Een balkon of terras fleur je op met vrolijke voorjaarsbrengers als blauwe druifjes (Muscari), hyacinten (Hyacinthus), narcissen (Narcissus) en tulpen (Tulipa). Dit doe je door je balkon of terras te verrijken met meerdere potten en plantenbakken. Deze hoeven niet allemaal op de grond te staan. Juist door verhoogde plantenbakken te gebruiken of potten op tafels te zetten, maak je de buitenruimte speels, en creëer je gezellige plekjes.

Planten

Het planten van de bloembollen doe je in de herfst voordat het gaat vriezen. De bloembollen hebben namelijk de kou van de winter nodig om maximaal te stralen. Zorg ervoor dat er gaten in de potten en/of plantenbakken zitten, zodat teveel water makkelijk weg kan stromen.

  1. Leg onder in de pot een laag oude potscherven, hydrokorrels of grind. Dit zorgt voor een goede waterafvoer.
  2. Strooi een flinke laag potgrond over de potscherven, hydrokorrels of grind.
  3. Plant de bloembollen in de potgrond. Door ze dicht op elkaar te planten creëer je een wow-effect.
  4. Strooi boven op de bloembollen nog een laag potgrond en druk dit stevig aan.
  5. Geef als laatste water.
  6. Als de bollen in het voorjaar gaan groeien, laat ze dan niet uitdrogen. Voldoende vocht stimuleert de groeiontwikkeling en bloei.

Leuk om te weten:

  • Wist je dat je in potten en plantenbakken lasagnebeplanting kunt toepassen? Met deze methode plant je bloembollen in laagjes. Doordat de laagjes een voor een in bloei komen, zorg je voor weken achtereen bloemen op je balkon of terras.
  • Staat de pot of plantenbak op een plek met veel wind? Gebruik dan laagblijvende bloembollen zoals krokus (Crocus), sterhyacint (Scilla), sneeuwroem (Chionodoxa), blauwe druifjes (Muscari) en kleinkronige narcissen (Narcissus). Doordat ze niet zo hoog groeien, waaien ze minder makkelijk om.

224819_aangepast.jpg 225019_aangepast.jpg

225033_aangepast.jpg 225010_aangepast.jpg

225013_aangepast.jpg