Tuintrend 2023 – Ode aan de natuur

De zorgen over het klimaat en de gevolgen daarvan laten ons steeds meer beseffen dat de natuur een ontzagwekkend onderdeel in ons leven is. De bewustwording dat als we de aarde redden, we ook onszelf redden zorgt voor nog meer urgentie. Dit levert niet alleen het gevoel van noodzaak op, maar ook zijn we bereid om ons leven aan te passen en te verduurzamen.

Natuurlijke sfeer

De natuur krijgt meer vrijheid en tuinen hebben vaak een verwilderd karakter. De biodiversiteit in de tuin wordt verbeterd door het gebruik van veel en verschillende planten. Tegels en andere verharding zijn minder belangrijk. Als er verharding wordt toegepast dan gaat het om halfverharding, dat zich kronkelend een pad tussen de begroeiing baant.

Kleine buitenplek

Ook in een kleine tuin of op een balkon wordt de behoefte om je met natuur te omringen groter. Op iedere buitenplek, hoe klein ook, wordt een levendig groengevoel gerealiseerd. Veel en vooral verschillende planten zijn hierin belangrijk. Zowel aan de balustrade op het balkon als in potten. In borders en met verticale tuintjes, het liefst allemaal tegelijk. De natuur is overal.

Organische kruisbestuiving

Natuurlijke en harmonieuze kleuren zoals aarde- en groentinten voeren de toon, aangevuld met subtiel wit, lila en naturel tinten, met behoud van de natuurlijke sfeer in de tuin. Het bloemen- en plantengebruik is grillig en natuurlijk. Geen strakke vormen en enkele kleuren meer. Planten maken juist een luchtig geheel van de tuin met verschillende vormen en kleuren, samen met natuurlijk ogende accessoires.

Kleurenkaart ‘Ode aan de Natuur’

Poëzie in de tuin

Bloembollen zijn belangrijk in deze natuurlijke en verwilderde tuinsfeer. Zomerbollen zoals dahlia’s, gladiolen, calla’s en begonia’s zorgen voor extra groen en kleur in de tuin. Gebruik bloembollen als een natuurlijk accent tussen de bestaande plantencombinaties. Zorg daarbij voor dezelfde vormen en passende kleuren voor een natuurlijk geheel.