Tulpenbollen planten begint met kiezen

Tulpen soorten

Vaak wordt gevraagd naar de verschillende ‘soorten tulpen’. Maar er bestaat eigenlijk maar één soort en dat is de tulp. Tulpen zijn wel in verschillende groepen te verdelen. De indeling van de groepen tulpen is gemaakt toen Nederlandse tulpenkwekers eeuw na eeuw tulpen met allerlei verschillende looks op de markt brachten. Om overzicht te krijgen is de hele berg tulpen ingedeeld in 15 groepen. De vorm, roots (welke ouders heeft de tulpenbol?) en bloeitijd bepaalt in welke groep een tulp thuis hoort. Om je wegwijs de maken in het land der tulpen zijn alle 15 groepen op een rijtje gezet.

1. Enkele vroege tulpen

De naam van deze groep verklapt het stiekem al; dit zijn enkelbloemige tulpen die vroeg bloeien, namelijk in april. Ze zijn te herkennen aan de vrij grote, ronde bloemen. Enkele vroege tulpen worden zo’n 40 cm, wat vrij kort is in vergelijking met de andere groepen. De korte lengte maakt ze perfect om in potten te planten. In deze groep horen bijvoorbeeld de tulp ‘Apricot Beauty’, ‘Christmas Dream’ en ‘Prinses Irene’.

2. Dubbele vroege tulpen

Dubbele vroege tulpen hebben grote dubbele bloemen en bloeien vroeg, al vanaf april. Op een zonnige dag wanneer de bloemen van deze groep tulpen helemaal open zijn, kunnen ze een doorsnede van 10 cm. hebben. Ze groeien iets minder lang dan enkele vroege tulpen. In de groep dubbele vroege tulpen zitten bijvoorbeeld ‘Peach Blossom’, ‘Abba’ en ‘Monte Carlo’.

bulb afbeelding bulb afbeelding

3. Triumf tulpen

Triumf tulpen zijn ontstaan door het kruisen van enkele vroege tulpen en enkele late tulpen. Ze vallen op door hun stevige bloemstelen. Het is de grootste groep tulpen en gek genoeg lijken ze vaak niet op elkaar. Sommige hebben kleine, ronde bloemen en andere juist lange, puntige bloemblaadjes. Triumf tulpen bloeien vanaf half april en worden zo’n 40-50 cm. Tulpen die in deze groep horen zijn bijvoorbeeld ‘Shirley’, ‘Garden party’ en ‘Negrita’.

4. Darwinhybride tulpen

Ben je op zoek naar een tulp met een authentieke uitstraling? Darwinhybride tulpen zijn tulpen met grote bloemen, die de klassieke tulpenvorm hebben. Als de bloem gesloten is heeft het de vorm van een ei en wanneer hij bloeit wordt het een indrukwekkende, ronde, open bloem. Ze worden 60 cm en zijn ideaal voor in borders. Darwinhybride tulpen bloeien vanaf half april en in deze groep horen bijvoorbeeld ‘Pink ‘Impression’, ‘Apeldoorn’ en ‘Spring Song’.

bulb afbeelding bulb afbeelding

5. Enkele late tulpen

Dit is, net als de Triumf tulpen, een grote groep. Enkele late tulpen hebben vrij langgerekte en forse bloemen die op hoge, stevige bloemstelen groeien. Ze worden zo’n 60 cm en bloeien in mei. De bekendste in deze groep is ‘Queen of Night’. Anderen die in deze groep horen zijn ‘Maureen’ en ‘Renown’.

6. Leliebloemige tulpen

Wat leliebloemige tulpen bijzonder maakt zijn de slanke, elegante bloemen met gepunte bloemblaadjes. Deze groep bloeit in mei en wordt zo’n 50-60 cm. Leliebloemige tulpen is een kleine groep, de bekendste zijn ‘Ballade’, ‘Ballerina’ en ‘White Triumphator’.

bulb afbeelding bulb afbeelding

7. Gefranjerde tulpen (orchideetulpen)

Gefranjerde tulpen worden vaak orchideetulpen genoemd. Wat deze groep bijzonder maakt zijn de gekartelde bloemblaadjes. Ze worden tussen de 40 en 60 cm. hoog en bloeien vanaf eind april tot ver in mei. Bekende gefranjerde tulpen zijn ‘Curley Sue’, ‘Lambada’ en ‘Bell Song’.

8. Viridiflora tulpen

De naam Viridi komt van het Latijnse woord Viridis, wat groen betekent. De bloem van een viridiflora tulp is, als ze net begint te bloeien, nog helemaal groen. Hoe langer ze bloeit hoe beter de tweede kleur zichtbaar wordt. Viridiflora tulpen bloeien vanaf mei en ze bloeien verbluffend lang. Ze worden tussen de 20 en 50 cm. De bekendste in deze groep zijn ‘China Town’, ‘Artist’ en ‘Spring Green’.

bulb afbeelding bulb afbeelding

9. Rembrandt tulpen

De naam laat je niet raden, dit zijn tulpen die in de tijd van Rembrandt super populair waren. Ze werden toen vaak geschilderd als de zogenaamde ‘gebroken tulpen’. Het bijzondere, kronkelige patroon op de bloem wordt veroorzaakt door een virus. De originele ‘virusdragende’ Rembrandt tulpen bestaan voornamelijk in historische collecties en zijn niet te koop. Maar daar is een oplossing voor gevonden. Voor de fans zijn er Rembrandt tulpen te koop die het virus niet dragen maar wel het kronkelige patroon op de bloem hebben. Dit zijn bijvoorbeeld ‘Rems Favourite’, ‘Zurel’, en ‘Sorbet’.

10. Parkiet tulpen

Parkiet tulpen zijn enkelbloemige tulpen. Ze staan bekend om hun fascinerende bloemen waarvan de bloemblaadjes ingesneden zijn en soms ook nog eens krullen of draaien. Als de grote bloemen een tijdje in de zon staan, openen ze zich helemaal. Ze bloeien in mei en worden tussen de 40 en 60 cm. In deze groep horen bijvoorbeeld ‘Apricot Parrot’ en ‘Rococo’.

bulb afbeelding bulb afbeelding

11. Dubbele late tulpen (pioenbloemige tulpen)

Dubbele late tulpen hebben de looks van pioenen. Ze worden daarom pioenbloemige tulpen genoemd. De bloemen zijn dubbel, rond en super groot! Ze kunnen een diameter van wel 10 cm krijgen. Dubbele late tulpen bloeien in mei en in deze groep horen bijvoorbeeld ‘Angélique’, ‘Wirosa’ en ‘Orange Princess’.

12. Kaufmanniana tulpen (waterlelie tulpen)

Als de bloemen van Kaufmanniana tulpen wijd open bloeien in de zon, zijn het net waterlelies. Daarom worden ze waterlelie tulpen genoemd. Ze worden tussen de 10 en 25 cm. en ze bloeien heel vroeg, vanaf maart. De bekendste zijn ‘Johan Strauss’, ‘Showwinner’ en ‘Concerto’.

bulb afbeelding bulb afbeelding

13. Fosteriana tulpen

De Fosteriana tulp groeit in het bergachtige gebied van Centraal Azië vrij in de natuur. Deze tulpen zijn te herkennen aan de slanke bloemen en de grijsgroen gekleurde bladeren. Ze bloeien vanaf eind maart en worden tussen de 25 en 40 cm. Populaire Fosteriana tulpen zijn ‘Orange Breeze’, ‘Flaming Purissima’ en ‘Orange Emperor’.

14. Greigii tulpen

De groep Greigii tulpen lijkt erg op botanische tulpen. Deze tulpen zijn meestal rood, geel en wit en ze hebben gestreepte en gespikkelde bladeren. De bloemen groeien op korte stevige bloemstelen en zijn vrij klein. Greigii tulpen bloeien vanaf april en de bekendste zijn ‘Captein’s Favourite’, ‘Red Riding Hood’ en ‘Toronto’.

bulb afbeelding bulb afbeelding

15. Botanische tulpen (dwergtulpen)

Botanische tulpen worden ook wel dwergtulpen genoemd omdat ze klein en fijn blijven in vergelijking met andere tulpen. Ze worden tussen de 12 en 20 centimeter. Naast de korte lengte zijn botanische tulpen herkenbaar aan hun stervormige bloemen. Het zijn echte koplopers want ze bloeien het vroegst van alle tulpen. Botanische tulpen zijn er in ongeveer 65 verschillende varianten met allemaal een andere vorm, kleur of geur. De meest bekende soorten zijn turkestanica, sylvetris en tarda.

bulb afbeelding bulb afbeelding

Wil je weten hoe je tulpenbollen moet planten? Bekijk dan op deze video.