Van januari tot juli van bloembollen genieten

Bloembollenschema

Een bloembol is een wonderlijk iets. Het is een ondergrondse voorraadschuur en bloemfabriek tegelijk. In het hart van een bloembol zit de kiem, dat zich later tot bloem ontpopt. Om de kiem zitten ´rokken´, hierin zit al het voedsel opgeslagen om de bloembol te laten groeien en bloeien. Bloembollen zijn er in allerlei soorten en bloeien op verschillende momenten. Het bloembollenschema laat de meest bekende bloembollen zien en legt precies uit welk soort in welke maand(en) straalt. Wil je geen kale plek in de tuin? Plant  dan verschillende soorten bloembollen op 1 plek zodat ze elkaar opvolgen.

Visual_Voorjaarsbollen op A3 (zonder pijltjes) DEF HR.jpg

Vroege mix

Hoge nood aan gezelligheid in de tuin wanneer de rest van de planten, bomen en struiken nog in winterslaap zijn? Een bloembollenmix die vroeg bloeit biedt uitkomst. Witte sneeuwklokjes (Galanthus) komen als eerste op in januari. Zo klein als ze zijn, zo krachtig stralen ze in de winterkou. Kies na de sneeuwklokjes voor bijvoorbeeld krokussen (Crocus). Met hun bonte kleuren sieren ze de tuin in februari en maart. Als laatste in deze vroege mix kun je botanische narcissen kiezen. Dit zijn narcissen die ieder jaar weer opnieuw in maart bloeien.

Late mix

Wil je liever later in het seizoen van bloembollen genieten? Geen probleem. Kies voor blauwe druifjes (Muscari), deze bloeien in april. Laat je niet in de war brengen; ze heten dan wel blauwe druifjes, maar ze zijn er ook ik het wit en roze en paars. De tuin kan niet zonder de meest bekende bloembol: de tulp (Tulipa). Tulpen zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten en bloeien van april tot mei. Als afsluiter voor sieruien (Allium) die in juni en juli bloeit. Met haar grote ronde bloemen sieren ze de tuin met grote kracht. 

Bloembollen planten

De perfecte periode om bloembollen te planten is van oktober t/m december, voor de eerste nachtvorst. Maar hoe doe je dat nu precies? In 4 stappen is het voor elkaar.

  1. Maak eerst de aarde goed los met een spade op de plaats waar de bloembollen komen.
  2. Graaf een gat, met een spade of een bloembollenplanter.
  3. Plant de bloembollen in het gat met de punt omhoog en de bolle kant naar beneden.
  4. Maak het gat dicht met de uitgegraven aarde en druk het wat aan.

221996-aangepast.jpg  221999-aangepast.jpg221997-aangepast.jpg

221993-aangepast.jpg  221980-aangepast.jpg221995-aangepast.jpg

221990-aangepast.jpg  221992-aangepast.jpg221991-aangepast.jpg

221998-aangepast.jpg  221975-aangepast.jpg221978-aangepast.jpg

  221966-aangepast.jpg221981-aangepast.jpg221969-aangepast.jpg