Vlinders in de tuin met bloembollen

Zoete lekkernij

Veel bolbloemen, zo heten de bloemen van bloembollen, zijn aantrekkelijk voor vlinders. Dat hebben ze te danken aan de grote hoeveelheid nectar in hun bloemen. Vlinders zijn er verzot op. Nectar is een zoete stroperige vloeistof, waarin suikers, eiwitten en vitamines zitten. De meeste vlindervrouwtjes hebben die stoffen nodig om eitjes te leggen. En terwijl ze met hun vrolijke kleuren van bloem naar bloem fladderen, zorgen ze en passant voor bestuiving van de bloemen. Een win-winsituatie dus!

213849-aangepast.jpg

Hoe maak je een snoepwinkel voor vlinders?

Om vlinders naar je tuin te lokken zijn drie zaken belangrijk: snoep in de vorm van nectar, zon en beschutting. Vlinders zijn koudbloedige diertjes en moeten opwarmen om goed te kunnen vliegen. Dit doen ze door hun vleugels te spreiden op een plekje uit de wind en in de zon. Je hebt vast weleens een vlinder tegen een schutting of op een steen zien zonnebaden. Maak je snoepwinkel door de volgende bloembollentoppers te planten:

Chionodoxa – sneeuwroem

De vrolijke stervormige bloemetjes zijn er in blauw, roze, wit of lila. Bloei: februari – maart.

Crocus – krokus

Dit is een van de bekendere bloembollen. De bloemen sluiten ‘s nachts en bij donker weer. Bloei: februari – maart.

Scilla siberica – Oosterse sterhyacint

De prachtige bloemetjes lijken op die van sneeuwroem. Ze zijn er in blauw en wit. Bloei: februari – april.

Hyacinthus – hyacint

Met de kleine krullerige bloemetjes en sprankelende lentekleuren is hyacint perfect om het voorjaarsmenu van vlinders mee aan te vullen. Ze verspreiden ook nog eens een heerlijke geur. Bloei: maart – mei.

Muscari – blauw druifje

Een plantje met naar muskus ruikende bolvormige bloemetjes, die in trossen op de bloemsteeltjes staan. Is er in blauw, paars en wit. Bloei: maart – mei.

Allium – sierui

Eén Alliumbol bestaat uit vele bloemetjes. Ze zijn er in allerlei kleuren, soorten en maten. Bloei: april – juni.

Hyacinthoides – boshyacint

De klokvormige blauwe bloemen staan in een tros op stevige stengels. Bloei: mei – juni.

Nectaroscordum – Bulgaarse sierui

De bijzondere klokvormige bloemen hangen sierlijk in groepjes aan de lange bloemstengels. Bloei: mei – juni.

Elk jaar plezier

Je krijgt een mooi effect als je bloembollen in grote groepen bij elkaar plant. Ook is het leuk om meerdere soorten door elkaar te zetten. Een geweldige combinatie is bijvoorbeeld sterhyacint met winteraconiet en sneeuwklokje. Deze snoepwinkel groeit en bloeit elk jaar gewoon weer opnieuw. Laat het loof na de bloei wel volledig afsterven; de bol slaat dan voldoende reservestoffen op voor een rijke bloei het jaar erop.

Weetjes

  • De hoeveelheid nectar in een bloem verschilt per plantensoort, maar hangt ook af van zaken als vocht en zonlicht. Daarom schommelt dit zelfs gedurende de dag in dezelfde bloem!
  • Vlinders kunnen met hun lange roltong snoepen van de nectar in bloemen waar bijen en hommels met hun kortere tong niet of minder goed bij kunnen.
  • Vlinders overwinteren als vlinder, pop, rups of eitje. Citroenvlinder, kleine vos en dagpauwoog zijn voorbeelden van vlinderoverwinteraars. Voor deze groep is het nectar uit de bloemen het eerste voedsel na hun winterslaap. Plant daarom ook vroegbloeiende bloembollen.

202286-aangepast.jpg 217081-aangepast.jpg

217160-aangepast.jpg 220009-aangepast.jpg

220392-aangepast.jpg 220417-aangepast.jpg

23352-aangepast.jpg 217151-aangepast.jpg