Voorjaarsbloeiende bloembollen planten

Het is een feit; om te genieten van bloeiende bloembollen – zoals tulpen, narcissen, hyacinten, krokussen en andere bloemen – moeten de bloembollen in de herfst worden geplant. Dat is het inspannende aspect, daarnaast bestaat er ook een plezierig aspect aan bloembollen. Er is namelijk niets makkelijker dan bloembollen te laten groeien en bloeien. Zelfs de onhandigste tuinier kan een mooie voorjaarstuin creëren met bloembollen.

Wanneer bloembollen planten

De beste tijd om bloembollen te planten is van september t/m december. Voorjaarsbloeiende bloembollen moeten in de herfst worden geplant omdat ze een koude periode nodig hebben om in het voorjaar tot bloei te komen. De enige regel is dat voorjaarsbloeiende bloembollen voor de eerste vorst moeten worden geplant. Het is het beste de bloembollen zo snel mogelijk na aankoop, te planten. Als je ze nog even moet opslaan, zorg dan dat ze droog en koel (tussen de 10 en 15 graden Celsius) bewaard worden.

Bloembollen planten

De selectie voor bloembollen planten

Naast tulpen en narcissen, kun je ook andere bijzondere Nederlandse bloembollen zoals Scilla, Puschkinia, Muscari, Fritillaria, Allium, Camassia en Eremurus planten.

Voorjaarsbloeiende bloembollen hebben een grote variëteit een grote verscheidenheid aan kleuren, hoogtes en bloeiperiodes. Laat je fantasie het werk doen. Alles wat je moet weten over het planten van bloembollen staat op de verpakking geschreven of is verkrijgbaar bij de bloembollen leverancier. Wat je moet weten is; de kleur van de bloem, in welke maand deze bloeit, hoe hoog hij groeit, in welke maand hij moet worden geplant, en hoe diep. Alvast inspiratie opdoen? Kijk dan bij de verschillende soorten bloembollen.

Hier zijn wat professionele tips voor planten:

Bloembollen kunnen op allerlei verschillende manieren toegepast worden, afhankelijk van het uiteindelijke doel:

  • Plant laaggroeiende bloembollen, zoals hyacinten voor hoger bloeiende bloembollen zoals de tulp.
laaggroeiende bloembollen, zoals hyacinten voor hoger bloeiende bloembollen zoals de tulp.
Crocus is een voorbeeld van een laaggroeiende bloembol!
  • Plant alle bloembollen in groepen, in kleine clusters of grote bedden, één bloem alleen staat zo verloren in de tuin.
Cluster tulpen in tuin
Cluster tulpen
  • Plant groepen van erg vroeg bloeiende bloembollen, zoals crocussen krokussen in het gras om zo een ‘natuurlijke’ beeld te krijgen.

Hoe bloembollen planten?

Veel voorjaarsbloeiende bloembollen zullen in volle of gedeeltelijke zon willen groeien. Bloembollen groeien bijna in elke omgeving, mits deze goede afwatering heeft. Bloembollen verrotten wanneer ze lang in het water staan, dus vermijdt omgevingen die veel overstromen, zoals de voet van heuvels of onder de afwatering.

Kies een plek voor bloembollen planten

  • Graaf of een gat voor bedbeplanting of individuele gaten voor individuele beplanting van bloembollen of kleinere clusters. Om te zien hoe diep je moet planten, beschouw dan de grootte van de bloembol. Grote bloembollen (5 cm en groter) worden vaak 15 cm diep geplant; kleinere bloembollen (2,5 cm) worden 7 tot 10 cm diep geplant.
  • Open de grond een beetje en verwijder onkruid en kleine steentjes. Mix een beetje natte turf om de grond beter te draineren. Plaats –niet duwen- de bloembollen zachtjes in de grond met de puntige kan boven. Zet grote bloembollen, 7 tot 20 cm uit elkaar en kleine bloembollen 3 tot 7 cm. Eigenlijk kan er niets fout gaan want zelfs onderste boven komen bloembollen nog boven de grond.
  • Bedek de bloembollen met aarde en water, wanneer de grond nog niet nat is.

Niets is zo makkelijk! Door je aan de regels te houden wordt je tuin de mooiste van de buurt. Het komt allemaal hier op neer: koop bloembollen, zet ze in de tuin, en droom van een mooi voorjaar tot de bloembollen uitkomen.

 

Stap 1
Graaf een gat voor de beplanting, individuele gaten voor individuele bloembollen of kleine clusters bollen.

Stap 2
Open de grond een beetje en verwijder onkruid en kleine steentjes. Plaats –niet duwen- de bloembollen zachtjes in de grond met de puntige kan boven.Zet grote bollen, 7 tot 20 cm uit elkaar en kleine bollen 3 tot 7 cm.

Stap 3
Bedek de bloembollen met aarde en water, wanneer de grond nog niet nat is.