Vrolijke vlinders en blije bijen

Met de sierui haal je een echte winnaar in huis. Sierui (Allium) is niet alleen een echte blikvanger, maar ook een walhalla voor insecten in de tuin. De bloemen van de sierui zitten namelijk boordevol nectar. Met deze vlinder- en bijenlokker help je de natuur dus een handje!

Allium vs biodiversiteit

De kleine bloemetjes die de alliumbloem vormen zitten bomvol nectar. Vlinders en bijen zijn er dol op. De vlindervrouwtjes hebben deze nectar nodig om eitjes te leggen en bijen maken er honing van. Daarnaast bestuiven de vlinders en bijen de bloemen van andere planten die ze bezoeken. En daar profiteert de natuur van. Bijen bestuiven een groot deel van al onze groenten en fruit. Hierdoor zijn onze aardbeien, peren en komkommers groter en lekkerder van smaak. Voor de voortplanting van planten zoals heide, salie en lijsterbes zijn vlinders en bijen ook onmisbaar.

Kleuren en planten

De Allium is er in verschillende kleuren: geel, wit, blauw en paars. Dit zijn precies de kleuren waar bijen op afkomen. Plant verschillende soorten sieruien om je tuin echt aantrekkelijk te maken voor bijen en vlinders. Samen met de andere planten tover je met sieruien de tuin om tot een waar bijen- en vlinderparadijs.

Plant de Allium in het najaar op een zonnige plek in een goed gedraineerde bodem. Een plekje in de luwte zorgt dat ze minder last hebben van de wind. Vanaf half mei tot eind juni bloeien sieruien op hun mooist.