Waanzinnig zomers met Calla

Blikvanger

Hoe kan het zo groeien! Calla (Zantedeschia) is een wonderlijke verschijning met haar gestileerde bloemen: modern, strak en tegelijkertijd ook speels. Kortom, geen alledaagse bol-op-pot, maar een echte blikvanger op je terras of balkon!

221364.jpg 221363.jpg 221345.jpg

Krachtig & eigentijds

Calla is veelzijdiger dan je in eerste instantie zou denken. Met haar gestileerde bloemvorm is Calla prachtig op een modern (dak)terras of balkon. Kies een paar soorten in een of twee sprekende kleuren voor een krachtig, eigentijds effect. Voeg hooguit wat zomerse siergrassen toe, verder niets… Laat de calla’s maar ‘shinen’ op je terras of balkon!

Kleurenpalet

Het kleurenpalet van Calla gaat van zuiver wit tot diep donkerpaars dat neigt naar zwart. Daartussenin bevinden zich de kleuren van een zinderende zomer: van heldergeel tot alle kleuren van een schitterende zonsondergang. Denk dieporanje, donkerrood en zelfs zuurstokroze! Hoe mooi is het als twee van deze zonnige kleuren in een bloem samenkomen. Dat kan echt, bijvoorbeeld geel met een zweempje oranje. Waanzinnig zomers!

Spikkels?

De bloemen van de Calla trekken zoveel aandacht dat je het blad bijna over het hoofd ziet. Dat zou jammer zijn, want sommige calla’s hebben bijzonder gespikkeld blad. Alsof iemand er met een witte verfkwast nonchalant overheen gespetterd heeft.

221340.jpg 218891.jpg 218883.jpg

Rijke bloei

Calla is een fijne plant voor op je terras of balkon, maar in de vollegrond doet ze het ook. Geef Calla regelmatig water en om de twee weken plantenvoeding – voor een rijke bloei. Op een plek met halfschaduw krijg je de meeste bloemen. Kies voor potten met een gat in de bodem (dan kan overtollig regen- en gietwater makkelijk weglopen). Fijne zomer!

Leuke weetjes

  • Wat wij zien als bloem van Calla is eigenlijk een fraai gekleurd schutblad. De echte, piepkleine bloemetjes zitten op de aar die in het schutblad verborgen zit. Kijk maar eens goed.
  • Calla komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Daar groeien ze op plekken waar ze zowel natte als droge periodes voor hun kiezen krijgen. Dat verklaart waarom Calla zo’n sterke plant is.
  • Wil je graag een bloem plukken voor in een vaasje, snijd de steel dan niet af maar trek de bloemsteel voorzichtig uit de plant.