Organisatie
De hele buurt kan zich uitleven op ‘vitamine groen’. Jong of oud, iedereen kan het. En je mag lekker vies worden met elkaar! Als dat het ijs niet breekt? Maar hoe organiseer je zoiets? Prik een datum en doe bij alle buren een brief in de bus met uitleg over het ‘vitamine groen’-idee. Wanneer bekend is wie enthousiast is om mee te doen is het tijd om met een groepje buren de zomerbollen uit te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan gladiolen, calla’s, dahlia’s en triteleia’s. Neem een kijkje op www.bulb.com voor een overzicht van alle zomerbollen. Tijdens het planten neemt iedereen zijn eigen materialen mee zoals handschoenen, schepje, gieter, stoffer en blik etc. En dan: planten maar!
Bloembollen planten
Zomerbollen kunnen het beste in de maanden april en mei geplant worden om optimaal van de ‘vitamine groen’ te genieten. Tuincentra, bouwmarkten en diverse andere verkoopkanalen bieden in deze maanden grote keuze in zomerbollen aan. Het planten is eenvoudig: maak een gat, ongeveer tweemaal zo diep als de bloembol hoog is en leg de bloembol of meerdere bloembollen erin en maak het gat weer dicht met aarde. Geef de bloembollen na het planten water, zodat ze goed gaan groeien. Wanneer de bloembollen gaan bloeien kan de hele buurt heerlijk genieten van de groene vitamientjes.
Tip: Begonia’s en dahlia’s vinden de warmte van de zon prettig. Daarom kunnen ze het beste vlak onder de oppervlakte van de aarde worden geplant in plaats van tweemaal zo diep als de bloembol.
Oogstrelend
Om het oog te strelen in jouw buurt is het leuk om verschillende soorten zomerbollen van dezelfde kleur bij elkaar te planten. Mix ze door elkaar in een schaal en plant ze bij elkaar. Zomerbollen kunnen ook in een figuur, zoals een hart, worden geplant. Zo is de ‘vitamine groen’ extra verrassend!