Zinderende zomerkleuren in je tuin met bloembollen

Plantseizoen geopend

Zodra de kans op nachtvorst is verdwenen, begint het zomerbollenplantseizoen. Tijd om aan de slag te gaan! Terwijl je de bollen plant, kun je je al verheugen op de bloemen die de komende zomer zullen bloeien. Welke zomerbollen je ook kiest, je kunt rekenen op veel bloemen en veel kleur. De meeste zomerbollen bloeien uitbundig tot ver in de nazomer. Verder zijn ze eigenlijk heel verschillend. Van strak en stijlvol (gladiool) tot wild en weelderig (een mix van dahlia’s).

41329_aangepast.jpg

Plukgeluk

Als je graag bloemen plukt, dan mogen dahlia’s niet ontbreken in de tuin. Hoe meer je plukt, hoe meer bloemen! Dahlia’s staan bekend om de grote variatie aan bloemvormen, van strakke pomponnetjes tot weelderige (grote) dinnerplates. Dat wordt nog moeilijk kiezen. Je kunt natuurlijk ook dahlia’s in verschillende kleuren en bloemvormen combineren. Dat zorgt ook voor veel variatie op de vaas.

242398_aangepast.jpg

Tips

  • Ook Calla, Crocosmia, lelie (Lilium) en gladiool (Gladiolus) kun je als snijbloem gebruiken. Als je deze bloemen graag plukt voor tuinboeketten, dan kun je er ook een plukbloemenveldje van aanplanten.
  • Crocosmia vormt na de bloei mooie bessen. Deze zijn prachtig in warme nazomerboeketten. Laat er ook een paar staan voor een mooi wintersilhouet.

Comeback

Bloemenliefhebbers kunnen niet om begonia’s heen. Deze tuinplanten bloeien uitbundig in vrolijke kleuren. En uitbundig is dan ook echt uitbundig! De Begonia is gelukkig weer helemaal terug van weggeweest. Ook Canna is bezig met een comeback. Deze zomerbol bloeit iets bescheidener dan Begonia, maar valt niet minder op. De fel gekleurde bloemen vormen prachtige kleuraccenten in de zinderende zomerborder.

223201_aangepast.jpg

Vlinders & bijen

Kuiflelie (Eucomis) is een klasse apart. Deze zomerbol bloeit met een grote bloemtros, afgetopt met een eigenwijs bladkuifje. De bloemen bevatten veel nectar, waar bijen en vlinders op afkomen. Prachtig in een natuurlijke tuin. Ook andere zomerbollen trekken vlinders, bijen en andere nuttige insecten aan. Vooral de enkelbloemige soorten zijn in trek. Plant die in grote aantallen voor volop leven in je tuin.

41433_aangepast.jpg

Kleur in de border

Zomerbollen laten zich goed combineren met vaste planten in de border, mits die op een zonnige plek is gelegen. Je kunt ook zomerbollen in potten planten; voor een zomerse sfeer op je terras. Potten met zomerbollen zijn handig om een kale plek in de (na)zomerborder mee op te vullen.

223155_aangepast.jpg