FAQ

We ontvangen regelmatig vragen over bloembollen. Deze hebben we samen met de antwoorden op een rij gezet. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via www.ibulb.org.

Zomerbollen hebben weinig warmte en water nodig om een spruitje tot ontwikkeling te brengen. In de meeste winkels is het eigenlijk te warm voor de bollen en door de plastic verpakking blijft de bol vochtig.

Op zich is de ontwikkeling van een groen spruitje niet erg. Het wijst er op dat de bol levenskracht in zich heeft. Bij aankoop van een bol met een groen spuitje is het belangrijk dat de bloembollen uit de verpakking worden gehaald en koel bewaard worden tot ze geplant worden. Wacht niet te lang met planten.

Vliegjes die uit een verpakking van de bloembol komen doen de bloembol op zich geen kwaad. De vliegjes komen uit eitjes die in de buitenste schubben van de bloembollen gelegd zijn. Het beste is om de bloembollen uit de verpakking te halen en droog te bewaren tot zij geplant kunnen worden.

Slakken kunnen schade brengen aan de bladeren van dahlia’s. Zodra je aanvreting ziet moet je proberen de slakken te verjagen. Muizen lusten geen dahlia knollen.

Drie dahlia’s vragen om een potmaat met een doorsnede van minimaal 25 cm. Als je een dahlia ruim in de grond plant zul je beloond worden met een rijkere bloei. Dahlia’s hebben veel water nodig. Wanneer de pot ruim genoeg is krijgt de dahlia minder snel last van droogte.

Dahlia’s bloeien vanaf half juli tot de eerste nachtvorst, mits er iedere week de uitgebloeide bloemen uitgehaald worden en er voldoende zon en water is. Gladiolen bloeien vanaf half augustus. De bloeitijd is omstreeks drie weken. Dit hangt af van de temperatuur en de hoeveelheid zon.

Sommige bloembollen kunnen niet in de grond blijven zitten. Gladiolen kunnen bijvoorbeeld niet tegen vorst en tulpen zijn erg gevoelig voor ziektes. Wanneer je het jaar na de bloei toch weer wilt genieten van dezelfde bloembollen, dan moet je deze bewaren. Bloembollen bewaren doe je bij voorkeur in een droge vorstvrije garage of bijkeuken.

Kun je bloembollen zomaar bewaren?

Voordat je bloembollen kunt bewaren, zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. Zo is het belangrijk dat je verwelkte bloemen direct na de bloei afknipt. Hierdoor zorg je ervoor dat de bloembol geen energie meer steekt in het maken van zaadknoppen maar in het verder groeien van de bol zelf. Geef je de bollen nog wat extra meststof, dan krijg je extra sterke bollen.

Bloembollen uit de grond halen

Om bloembollen te kunnen bewaren moet je ze uit de grond halen. Dit noemen we ook wel 'rooien'. Je doet dit zodra de steel en het blad volledig zijn afgestorven. Wanneer je de bollen uit de grond gehaald hebt, verwijder je zo veel mogelijk aarde. Bloembollen moet je namelijk droog bewaren om de kans op rotten zo klein mogelijk te maken. Om deze reden mag je de bloembollen dan ook niet wassen als je ze wilt bewaren.

Bollen pellen

In de bollenstreek is het een bekende term: bollen pellen. Na het rooien pelt men de bollen door de kleine broedbolletjes onder de bollen te verwijderen. Deze broedbolletjes kun je net als de volwassen bloembollen bewaren en het volgende jaar opnieuw planten. Je zult zien dat deze bollen ieder jaar een stukje groeien en zich uiteindelijk ook gaan vermeerderen. Zij creëer je jouw eigen mini bollenfabriek.

Hoe bewaar je bloembollen?

Bloembollen kun je na het rooien het beste in een kartonnen doos bewaren. Je bouwt verschillende lagen, gescheiden door bijvoorbeeld een krant. Wanneer je al je bollen in de doos hebt gelegd, kun je deze het beste koel, droog en donker bewaren. Bijvoorbeeld in een vorstvrije garage, kelder of bijkeuken. Je kunt dus ieder jaar genieten van dezelfde bloembollen, zolang je de bloembollen met zorg bewaart!

Op de verpakking staat aangegeven hoe hoog bloembollen kunnen groeien. Als de bloembollen los gekocht zijn is het raadzaam advies te vragen in de winkel. Mochten zij onvoldoende informatie kunnen geven dan staat er in veel boeken beschreven hoe hoog de bloembollen groeien.

Bloembollen in de tuin hebben weinig water nodig. Er is wel wat vocht nodig om de wortels een prikkel te geven en ze te laten ontwikkelen. Als de tuin heel droog is en er binnen een week geen vooruitzicht is op een bui, is het raadzaam wat water te geven.

Bewarings-, temperatuurs- en vochtigheidscondities variëren per bolgewas. Voor sommige bloemenbollen zijn de bewaar condities bekend, terwijl dit voor andere weer niet zo is. Wanneer het klimaat zacht genoeg is voor speciale bloembollen, is het verstandig om de bloembollen in de tuin te laten en ze goed te bedekken voor de winter begint. In veel gevallen zal de plant het volgende seizoen beter bloeien. Voorbeelden hiervan zijn: Agapanthus, Amaryllis belladonna, Crinum, Canna en lelie.

Bloembollen in potten kun je het beste laten zitten en met pot en al in een vorstvrije schuur of garage bewaren.

Dahlia’s houden van zonlicht. In de volle zon zal de dahlia op zijn mooist en rijkst bloeien.

Dahlia's kunnen niet gebroken/gescheurd worden. De knollen zijn verdikte wortels die aan het groeipunt vast zitten. Als er een knol afgebroken wordt heeft die geen groeipunt en kan dus niet uitlopen.

Bloembollen kunnen in iedere grondsoort geplant worden. In erg zanderige tuinen zal tijdens warme droge zomers meer water gegeven moeten worden dan in tuinen met kleigrond.

Geef de voorjaarsbloeiende bloembollen meteen na het planten water. Zo worden ze aangespoord om wortels te maken. Hoe eerder de wortels gevormd zijn, hoe beter de bloembol tegen kou en vorst kan. Bloembollen in potten hebben in de periode na het planten ook nog water nodig omdat de grond in potten sneller uitdroogt. Zomerbloeiende bloembollen hebben direct na het planten extra veel water nodig. Houd de grond in de tuin of in de potten/plantenbakken na het planten vochtig.

Zomerbollen moeten bij voorkeur geplant worden als het vorstgevaar voorbij is. Over het algemeen is de stelregel na de ijsheiligen (11, 12, 13 en 14 mei).

Door een schaal onder de pot met zomerbollen te zetten vergroot je de watervoorraad van de pot. Ook heb je betere controle over voldoende water voor de bollen. Zorg ervoor dat de pot een geperforeerde bodem heeft, een dichte pot kan geen water op nemen uit de schaal.

Er zijn veel zomerbloeiende bloembollen geschikt voor bakken en potten. Echte toppers zijn:

  • Begonia
  • Kleine dahlia
  • Eucomis (Ananasplant)
  • Zantedeschia (Calla)
  • Oxalis

Vul de potten één kwart tot een derde met grond. Plant de bloembollen op de juiste diepte (zie instructies op de bloembollenverpakking). Vul de gaten met grond tot 2 cm onder de rand om makkelijk water te kunnen geven.

Zomerbloeiende bloembollen komen van origine uit subtropische regionen zoals Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Ze houden van warme temperaturen en vochtige omstandigheden. Zomerbloeiende bloembollen vallen binnen de categorie 'zachte bollen'. Dat betekent dat ze niet overblijven in gebieden waar vorst is in de winter.