Zomerbol van het jaar 2016: Begonia

Van regenwoud naar tuin

De Begonia komt oorspronkelijk uit de regenwouden van Azië, Afrika en Amerika, en dan vooral uit de tropische gebieden waar veel licht en water is. Op Haïti ontdekte Charles Plumier de Begonia. Charles was een botanicus en een zeer bedreven tekenaar van deze toen nog onbekende plant. In 1690 vernoemde Charles de Begonia naar zijn beschermheer Michel Bégon, intendant van San Domingo en later gouverneur van Canada, én beschermheer van de botanische wetenschap. Door de ontdekking van Plumier heeft de Begonia naast het regenwoud ook de tuin tot plezierige verblijfplaats verkozen.

bulb afbeelding bulb afbeelding

Begoniafamilie

Je denkt misschien: een Begonia is een Begonia, maar niets is minder waar. De Begoniafamilie is groot en een tikkeltje ingewikkeld, maar wel leuk! Er zijn namelijk allerlei verschillende vormen, kleuren en maten. De familie bestaat uit twee groepen begonia´s: de rechtopstaande en de hangende. De rechtopstaande begonia’s groeien en bloeien omhoog. Binnen deze groep zijn weer drie categorieën te onderscheiden; dubbelbloemige, kleinbloemige en enkelbloemige. Hangbegonia’s hebben bloemen die letterlijk hangen. Ze zijn perfect voor in hangpotten of voor hoge staande potten. Ze worden ook wel Begonia pendula genoemd. De hangbegonia’s bestaan uit grootbloemige en kleinbloemige soorten.

bulb afbeelding bulb afbeelding

bulb afbeelding bulb afbeelding

bulb afbeelding bulb afbeelding

bulb afbeelding bulb afbeelding

bulb afbeelding bulb afbeelding

Wanneer planten?

Begoniaknollen kun je op twee momenten planten; het is maar net wanneer je ze in bloei wilt hebben. Plant je ze in januari/februari, dan kun je al in juni van de bloemen genieten. Je moet ze dan wel in potten of bakken planten en deze binnen zetten totdat de kans op vorst verdwenen is. Plant je begonia’s in mei, dan kan dat in de volle grond en begint de bloei in augustus. Je plant de knollen met de holle kant naar boven en bedekt ze met een dun laagje potgrond.

bulb afbeelding bulb afbeelding

Leuk om te weten

Hoewel Begonia zomerbol van het jaar is, is het eigenlijk een knol. Knollen vallen onder de groep bolgewassen, maar het verschil met bollen is dat het reservevoedsel bij bollen opgeslagen wordt in de ondergrondse bladeren (rokken of schubben) en bij knollen in de vlezige wortel (wortelknollen).

  • Begonia’s zijn hooikoortsproof! De stuifmeelkorrels van begonia’s zijn zo zwaar dat ze niet door de lucht zweven maar direct op de grond vallen.
  • Liever geen bijen of wespen? De Begonia is een plant die niet aantrekkelijk is voor deze zoemers.
  • De wetenschappelijke naam van Begonia is een stuk ingewikkelder: Begonia tuberosa hybrida.