Zomerbollen en vaste planten: de perfecte match

Eindeloos combineren

Zet zomerbollen eens tussen hoge en lage vaste planten, of tussen vaste planten die al vroeg in de zomer uitgebloeid zijn. Geluksklaver (Oxalis) groeit bijvoorbeeld prachtig tussen lage planten. Een goede match is ook siergras met Abessijnse gladiolen (callianthus ‘Murielae’) of dahlia’s. Lelies zijn ook perfecte partners voor siergrassen. Ze zijn er in allerlei kleuren, zodat er altijd een geschikte kandidaat tussen zit. En zo is het eindeloos combineren. Dahlia, gladiool (Gladiolus), kuiflelie of ananasplant (Eucomis), bloemriet (Canna) en Calla (Zantedeschia); ze staan allemaal graag tussen vaste planten. En ze geven je tuin de prachtigste kleuren!

223511_aangepast b.jpg 212737_aangepast b.jpg 223537_aangepast b.jpg

De populaire Crocosmia

Crocosmia, ook wel bekend als Montbretia, is een decoratieve zomerbol met middelgrote, felgekleurde bloemen boven elkaar aan dezelfde stengel. De meest voorkomende kleuren zijn rood, oranje en geel. De knolletjes kunnen jarenlang in de grond blijven zitten en verwilderen als de beste. Door zijn schitterende kleuren en lange bloeitijd (juli-september) is Crocosmia de laatste jaren enorm populair geworden. Hij combineert heel goed met tal van vaste planten, zoals zonnekruid (Helenium), ijzerhard (Verbena) en vuurpijl (Kniphofia). Maar ook met andere zomerbollen als lelie (Lilium), Dahlia en bloemriet (Canna) gaat hij prima samen.

223524_aangepast b.jpg 29854_aangepast b.jpg 223512_aangepast b.jpg

Zonnige plekken

Zomerbollen voelen zich overal thuis, zelfs in voedingsarme grond. Dat komt omdat er reservevoedsel in de bloembol zit. Geef zomerbollen het liefst een zonnige plek, want dan bloeien ze nog rijker en verspreiden ze een geur die in de zomerwarmte alsmaar heerlijker wordt. Plant ze op een losse manier tussen het andere groen voor een natuurlijk effect. Zomerbollen vullen ook prima lege plekken in de border op. Als je rekening houdt met de verschillende bloeiperioden en hoogten, geniet je van juni tot en met oktober van de mooiste bloemen.

221264_aangepast b.jpg 223280_aangepast b.jpg 223518_aangepast b.jpg

Zomerbollen planten en verzorgen

Plant zomerbollen in april of mei in de tuin, wanneer de kans op nachtvorst voorbij is. Plant ze twee keer zo diep als ze hoog zijn. Dit geldt niet voor dahlia’s; die moet je zo ondiep planten dat een klein stukje van de oude stengel net boven de grond uitsteekt. Hoewel zomerbollen niet van teveel vocht houden, hebben ze soms last van droogte. Geef ze daarom regelmatig water.