Zomerbollen in pot: eyecatchers op balkon of terras

Als de kans op nachtvorst voorbij is, is het tijd om zomerbollen te planten. Heb je geen tuin? Geen nood! Je kunt ze prima in potten planten. Met de vele soorten kan je de kleurrijkste creaties maken. Zo beleef je nog dit jaar maandenlang plezier aan deze eyecatchers op je terras of balkon.

Extra uitbundig effect

Alle zomerbollen zijn geschikt om in potten te planten. Ze zijn er in allerlei vormen en kleuren. Vijf bekendere zijn: dahlia, Begonia, gladiool, Calla en lelie. Ze hebben elk hun eigen charme, dus het is maar net waar je van houdt. Laagblijvende zomerbollen zijn extra geschikt voor in potten, zoals dahlia’s tot zo’n 50 centimeter hoog en knolbegonia’s. Mix meerdere soorten zomerbollen door elkaar voor een extra uitbundig effect. Daarmee verleng je met een slimme keuze meteen de bloeiperiode. Sommige, zoals dahlia’s en begonia’s, bloeien maar liefst tot de eerste nachtvorst! Meer informatie en soorten vind je op www.bloembol.org.

Stappenplan zomerbollen in pot planten

  1. Bepaal welke en hoeveel bollen je plant. De bollen/knollen moeten ruim in de pot passen, want dan is er voldoende plaats voor de wortels. Kies een pot met een gat of gaten onderin, zodat het overtollige water kan weglopen.
  2. Vul de pot met potgrond, rekening houdend met de plantdiepte die op de verpakking staat en een paar centimeter voor water geven.
  3. Leg de bollen/knollen op de aarde.
  4. Vul de pot af met potgrond. Houd een paar centimeter onder de rand over voor water geven. Druk de grond voorzichtig aan.
  5. Geef voldoende water om uitdrogen te voorkomen.

Kijk verwachtingsvol uit naar het kleurrijke resultaat.

Ideeën voor plaatsen

  • Vrolijk een kaal stukje in de border op door er zo’n fleurige pot neer te zetten.
  • Zet meerdere potten bij een plek waar je veel zit. Zo wordt het een extra fijne buitenplek om te zijn en te ontspannen.
  • Zet deze eyecatchers op een plek waar je ze ook van binnen kunt zien.