Bloembollen combineren

Maanden kleur

Bloembollen zorgen voor kleur in de tuin wanneer de rest van de beplanting nog in diepe winterslaap is. Vanaf januari is het al genieten geblazen. Wist je dat er ook soorten zijn die tot het begin van de zomer bloeien? Met een combinatie van de juiste bloembollen breng je de eerste zes maanden van het jaar kleur en vrolijkheid naar jouw groene oase.

Bloeitijd

De bekendste voorjaarsbloeiende bloembollen zijn tulpen (Tulipa), narcissen (Narcissus), krokussen (Crocus) en hyacinten (Hyacinthus). Maar er zijn nog veel meer pareltjes met mooie bloemen, zoals blauwe druifjes (Muscari), kievitsbloem (Fritillaria meleagris), sneeuwklokjes (Galanthus) en sieruien (Allium). Wanneer ze precies bloeien? Bekijk de kalender en je weet het.

schema.png

Combineren

De meeste bloembollen bloeien een aantal weken. Hoe sluiten de verschillende bloeiperiodes dan goed op elkaar aan? Door de juiste combinaties te kiezen! Een voorbeeldcombinatie is sneeuwklokje (januari), krokus (februari), botanische narcis (maart), blauw druifje (april), tulp (april/mei) en sierui (juni). Plant ze nu, want dan hoef je in het voorjaar alleen nog maar te genieten.

Planten

Beschouw het planten van bloembollen als een mooie afsluiting van het tuinseizoen en maak er een feestje van. Zorg er wel voor dat de bollen vóór de eerste vorst in de grond zitten. Bloembollen hebben de kou nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Planten doe je in drie stappen:

  1. Graaf een gat voor een grote groep bollen, of individuele gaten voor enkele bloembollen. Hanteer hierbij de vuistregel: plant de bol drie keer zo diep als de bol groot is.
  2. Zet de bloembollen in de grond met de puntjes naar boven. Weet je het niet zeker? Maak je geen zorgen, zelfs ondersteboven geplant, groeien en bloeien de bloembollen. Grote bloembollen staan graag zeven tot twintig centimeter uit elkaar en kleine bloembollen drie tot zeven centimeter.
  3. Bedek de bloembollen met aarde en geef water als de grond droog is.

Tips

  • Het bloembollenassortiment is groot. Kijk voor de juiste bloeiperiode altijd op de verpakking, om de juiste combinaties te kunnen maken.
  • Veel voorjaarsbloeiende bloembollen staan graag in de volle of gedeeltelijke zon. Check voor de juiste standplaats de verpakking.
  • Bloembollen groeien bijna in elke grondsoort, zolang het maar niet te nat is. Vermijd daarom plekken waar vaak water blijft liggen, zoals de voet van heuvels of onder de afwatering.
  • Heb je een balkon of terras? Ga met potten aan de slag en pas lasagnebeplanting toe door bloembollen in laagjes te planten. De laatbloeiende bloembollen komen onderin, de vroegbloeiende bovenin. Doordat je de laagjes in de juiste bloeivolgorde plant, bloeien de vroegbloeiers als eerste en vervolgens de bloembollen die op een later moment bloeien.

221966-aangepast.jpg 221969-aangepast.jpg 221978-aangepast.jpg

221980-aangepast.jpg 221981-aangepast.jpg 221982_aangepast.png

221985-aangepast.jpg 221991-aangepast.jpg 221997-aangepast.jpg