Tijdstip
Bloembollen planten doe je in de herfst en het kan al vanaf september. Zorg er wel voor dat de bolgewassen voor de vorst in de grond zitten. Ze moeten al in het najaar geplant worden, omdat de bollen de kou van de winter nodig hebben om in het voorjaar te kunnen bloeien.
Werkwijze
Het planten van bloembollen bestaat uit een aantal stappen. Als je het een keer hebt gedaan, vergeet je het nooit meer.
- Maak de aarde los met een spade op de plaats waar de bloembollen geplant zullen worden. Hierdoor wordt de aarde makkelijker bewerkbaar.
- Wanneer bloembollen geen plekje in een bestaande border krijgen kan eventueel wat organische meststof worden toegevoegd zoals compost.
- Graaf een gat, met een spade of een bollenplanter, en plant hierin de bloembollen met de punt omhoog en de bolle kant naar beneden.
- Houd voor het planten drie keer de hoogte van de bol aan. Een narcis van 5 centimeter moet dus 15 centimeter diep worden geplant.
- Vul het gat met de uitgegraven aarde en druk het aan.
- Geef meteen na het planten water als de grond niet vochtig is. Dit zorgt ervoor dat de bloembollen direct wortels aanmaken.
Onthoud dat het planten eigenlijk niet fout kan gaan. Mocht je de bloembollen per ongeluk op hun kop planten, dan lukt het ze nog steeds om hun weg naar boven, naar het licht, te vinden.
Plaats
Op de verpakking staat of de bloembollen graag in de zon of liever in de schaduw staan. Je kunt ze planten op plekken die jou leuk lijken en hierbij is niets te gek, het gaat om wat jij mooi vindt. Vind je het moeilijk om te kiezen? Lees dan de volgende tips:
- Plaats laag groeiende bloembollen, zoals hyacinten, voor hoger bloeiende bloembollen, zoals tulpen.
- Creëer een wow-effect, door bloembollen in groepen te planten.
- Wil je een natuurlijke uitstraling? Plant dan vroegbloeiende bloembollen, zoals krokussen, sneeuwklokjes of sneeuwroem, in het gras.