De tulp brengt al eeuwenlang kleur in de tuin

Lentebrenger

Tulpen kondigen met veel kleurrijke bombarie het voorjaar aan. Deze bloem brengt een fijn vleugje vrolijkheid in de tuin, wanneer de rest van de tuin nog in rust is. Vanaf maart beginnen ze namelijk al met bloeien. De sprankelende kleuren en de opengaande knoppen zorgen ervoor dat het bloeiseizoen eerder begint, en op die manier dus verlengd wordt. Zeg je tulpen, dan zeg je voorjaar.

Tulpenmanie

De geschiedenis van de tulp gaat terug naar het eind van de 16e eeuw. Toen groeide en bloeide de eerste Nederlandse tulp in Leiden. Aan het begin van de zeventiende eeuw brak de ‘tulpenkoorts’ pas echt uit. Tulpenbollen werden in korte tijd bijzonder veel waard. Een enkele tulpenbol was in die tijd evenveel waard als een heel grachtenpand in Amsterdam.

Epicentrum

Nederland is het epicentrum van tulpenbollen. Dit land exporteert jaarlijks 2,5 miljard tulpenbollen naar andere landen. Veertig procent van de tulpenproductie bestaat uit de 23 grootste soorten tulpen. Deze worden verkocht in tuincentra of gebruikt voor de bloemproductie. De gele tulp ‘Strong Gold’ wordt het meest verkocht. Op nummer twee staat de rood met witte tulp ‘Leen van der Mark’.

Varianten

Er zijn tulpen in bijna alle kleuren van de regenboog. Je hebt de keuze uit geel, groen, rood, oranje, paars, roze en meerkleurig. Alleen blauw- en zwart gekleurde tulpen bestaan niet. Sommige soorten komen overigens wel in de buurt van zwart, maar zijn eigenlijk donkerpaars. Er zijn vijftien verschillende groepen, ingedeeld op basis van bloeitijd en bloemvorm:

  1. Enkele vroege tulpen
  2. Dubbele vroege tulpen
  3. Triumph tulpen
  4. Darwinhybride tulpen
  5. Enkele late tulpen
  6. Leliebloemige tulpen
  7. Gefranjerde tulpen (orchideetulpen)
  8. Viridiflora tulpen
  9. Rembrandt tulpen
  10. Parkiet tulpen
  11. Dubbele late tulpen (pioenbloemige tulpen)
  12. Kaufmanniana tulpen (waterlelie tulpen)
  13. Fosteriana tulpen
  14. Greigii tulpen
  15. Botanische tulpen (dwergtulpen)

Planten

Tulpen plant je vanaf half september tot half december. Het najaar is de beste periode, omdat ze een koude periode nodig hebben. Zorg er wel voor dat ze voor de eerste vorst in de grond zitten. Het beste plant je de bloembollen zo snel mogelijk na aankoop. Als je ze nog even moet opslaan, bewaar ze dan droog en koel (tussen de 10 en 15 graden Celsius).

  • Graaf een gat voor een groep tulpen of meerdere individuele gaten voor het planten van enkele tulpen.
  • Zet de tulpenbollen zachtjes in de grond met de punt naar boven. Duw hierbij niet te hard, want dan kun je ze beschadigen. Grote tulpen hebben een afstand van 7 tot 20 centimeter nodig en kleine 3 tot 7 centimeter. Houd een diepte aan van drie keer de hoogte van de bol.
  • Bedek de tulpenbollen met de uitgegraven aarde.
  • Is de aarde droog? Geef de tulpen dan wat water.

Potten

Heb je een balkon of terras? Tulpenbollen zijn heel geschikt om in potten te planten. Houd er rekening mee dat de pot groot genoeg is; minimaal zes keer zo hoog als de bloembol. Op die manier ligt er onder en boven de tulpenbollen een laag grond van drie bollen hoog. Zorg ook voor een gat onderin de pot, zodat het teveel aan water kan weglopen.

Leuke weetjes over de tulp

  • Ondanks de ruime keuze in tulpen, worden er nog volop nieuwe tulpen veredeld. Dit is het kruisen van tulpen met hele goede eigenschappen om zo nieuwe cultivars te krijgen. Wist je dat het 20 jaar duurt voordat een nieuwe tulp in het tuincentrum te koop is?
  • Botanische tulpen bloeien ieder jaar en vermeerderen zelfs. Ze worden ook wel ‘dwergtulpen’ genoemd omdat ze klein en fijn blijven in vergelijking met andere tulpen.
  • In de Romeinse tijd waren bloembollen een echte delicatesse! Het ging met name om de bollen van de kuifhyacint. Deze bol werd in die tijd blijkbaar geroemd om zijn smaak.
  • Er bestaat een tulp die sterk lijkt op een ijsje. Deze tulp heet, je raadt het al: Tulipa ‘Ice Cream’.

243325_aangepast.jpg

242999_(1) aangepast.jpg 243001_aangepast.jpg