Ontdek de lusten van botanische tulpen

Wijkers en blijvers

Hoezo blijft de ene tulp elk jaar doorbloeien en de andere niet? Dat verdient uitleg. Tulpen zijn onder te verdelen in twee groepen: de ‘wijkers’ en de ‘blijvers’. De ‘wijkers’ zijn in het eerste jaar nadat ze zijn geplant prachtig bloeiende tulpen. Daarna zullen ze dit niet meer doen. De ‘blijvers’ zijn tulpen die elk jaar opnieuw bloeien. Dit zijn botanische tulpen. Door het verwilderen hoef je de bloembollen maar een keer te planten en na het planten hebben ze geen verzorging meer nodig. En als extraatje zijn ze ook nog eens wind- en weerbestendig. Appeltje-eitje dus, ook voor mensen die geen verstand van bloembollen hebben.

bulb afbeelding bulb afbeelding

Koplopers

Botanische tulpen worden ook wel dwergtulpen genoemd omdat ze klein en fijn blijven in vergelijking met andere tulpen. Ze worden tussen de 12 en 20 centimeter hoog. Naast de korte lengte zijn botanische tulpen herkenbaar aan hun stervormige bloemen. Wat betreft het bloeien zijn het echte koplopers want ze bloeien het vroegst van alle tulpen. Botanische tulpen zijn er in ongeveer 65 verschillende soorten met allemaal een andere vorm, kleur of geur. De wat bekendere soorten zijn turkestanica, tarda en saxatilis. Wat minder bekende soorten maar erg bijzonder zijn ‘Lady Jane’ en humilis. Er zijn er niet zo veel van en daarom des te leuker om een unieke bloem in je tuin te hebben.

bulb afbeelding bulb afbeelding

Mooi voor bijzondere plekjes en bloembakken

De beste planttijd voor botanische tulpen is september en oktober. Botanische tulpen stelen de show op bijzondere plekjes, hoekjes, bloembakken en rotstuintjes, als ze maar een beetje zon krijgen. De bloembollen plant je zo’n 10 cm diep.