Hoe moet ik mijn bloembollen bewaren?

Sommige bloembollen kunnen niet in de grond blijven zitten. Gladiolen kunnen bijvoorbeeld niet tegen vorst en tulpen zijn erg gevoelig voor ziektes. Wanneer je het jaar na de bloei toch weer wilt genieten van dezelfde bloembollen, dan moet je deze bewaren. Bloembollen bewaren doe je bij voorkeur in een droge vorstvrije garage of bijkeuken.

Kun je bloembollen zomaar bewaren?

Voordat je bloembollen kunt bewaren, zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. Zo is het belangrijk dat je verwelkte bloemen direct na de bloei afknipt. Hierdoor zorg je ervoor dat de bloembol geen energie meer steekt in het maken van zaadknoppen maar in het verder groeien van de bol zelf. Geef je de bollen nog wat extra meststof, dan krijg je extra sterke bollen.

Bloembollen uit de grond halen

Om bloembollen te kunnen bewaren moet je ze uit de grond halen. Dit noemen we ook wel ‘rooien’. Je doet dit zodra de steel en het blad volledig zijn afgestorven. Wanneer je de bollen uit de grond gehaald hebt, verwijder je zo veel mogelijk aarde. Bloembollen moet je namelijk droog bewaren om de kans op rotten zo klein mogelijk te maken. Om deze reden mag je de bloembollen dan ook niet wassen als je ze wilt bewaren.

Bollen pellen

In de bollenstreek is het een bekende term: bollen pellen. Na het rooien pelt men de bollen door de kleine broedbolletjes onder de bollen te verwijderen. Deze broedbolletjes kun je net als de volwassen bloembollen bewaren en het volgende jaar opnieuw planten. Je zult zien dat deze bollen ieder jaar een stukje groeien en zich uiteindelijk ook gaan vermeerderen. Zij creƫer je jouw eigen mini bollenfabriek.

Hoe bewaar je bloembollen?

Bloembollen kun je na het rooien het beste in een kartonnen doos bewaren. Je bouwt verschillende lagen, gescheiden door bijvoorbeeld een krant. Wanneer je al je bollen in de doos hebt gelegd, kun je deze het beste koel, droog en donker bewaren. Bijvoorbeeld in een vorstvrije garage, kelder of bijkeuken. Je kunt dus ieder jaar genieten van dezelfde bloembollen, zolang je de bloembollen met zorg bewaart!