Gek op lentebloemen? Plant bloembollen!

Voorbereiden

De winter moet nog komen; de tijd lijkt rijp om lekker te cocoonen. Toch is het fijn om het buitenseizoen goed af te sluiten door je tuin, terras of balkon klaar te maken voor de winter. Hier horen ook de voorbereidingen op het voorjaar bij. Door nu bloembollen te planten, geniet je al vroeg in het jaar van vrolijke lentebloemen. Eigenlijk geef je jezelf nu alvast wat blijheid cadeau, om er straks in het voorjaar van te genieten. Heerlijk toch?

Toppers van lentebloemen

Er zijn tientallen verschillende bolgewassen die in het voorjaar bloeien. Ze zijn opgedeeld in allerlei vormen, kleuren en maten. Om de bomen door het spreekwoordelijke bos te kunnen zien, hebben we een selectie van vijf lentebloemen gemaakt, die vooral door de frisse kleuren en grote bloemen een lach op je gezicht toveren. Het zijn de tulp (Tulipa), narcis (Narcissus), hyacint (Hyacinthus), krokus (Crocus) en keizerskroon (Fritillaria imperialis).

Tulp

De tulp is wereldberoemd om haar schoonheid. Ze heeft een hoge vrolijkheidsfactor. Zodra deze lentebloeier bloeit kun je niet om haar heen. De diversiteit is enorm; wist je dat er vijftien verschillende groepen zijn? Er is dus voor ieder wat wils.

Narcis

De narcis is een echte lentebode en is net als de tulp divers; er bestaan twaalf verschillende groepen. Een sterke eigenschap van de narcis is dat deze voorjaarsbloeier in de grond kan blijven om jaarlijks opnieuw te bloeien. Daardoor zijn ze uitstekend geschikt voor verwildering.

Hyacint

Wil je naast mooie en vrolijke kleuren graag geur in je tuin? Dan zijn hyacinten perfect! De tientallen bloemetjes geven samen een overdonderende kleurenboost. De bekendste kleuren zijn wit, roze en blauw. Wist je dat de bloem, vanwege de geur, gebruikt wordt voor het maken van parfum?

Krokus

Deze vroege lentebloeier symboliseert lente en blijdschap. Bij het eerste voorjaarszonnetje springen de bloemknoppen open. En wist je dat bijen heel blij worden van krokussen? Ze zijn er als de kippen bij om, zodra het kan, van de heerlijke nectar te smullen.

Keizerskroon

De majestueuze keizerskroon pronkt koninklijk in de tuin met haar prachtige bloemen. Deze bloemen hebben een muskusachtige geur, waardoor mollen, veldmuizen en woelratten weg blijven. Ook geven ze grote druppels nectar af, waar bijen en vlinders gek op zijn.

Fritillaria (keizerskroon) is een must-have voor in je tuin, plant deze bloembol in het najaar Narcissen passen in ieder tuin en geven het fantastische voorjaarsgevoel

Krokus bloeit als een van de eerste in het voorjaar, vergeet deze bloembollen niet te planten in het najaar Prachtige kleuren in de tuin met Hyacinten, plant ze in het najaar

De populaire tulp kan niet ontbreken in je tuin, plant deze in het najaar. Ze zijn beschikbaar in heel veel kleuren en spectaculaire vormen.