Lente in zicht
Bloembollen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar maakt het voorjaar ook een stuk gezelliger. De verschillende soorten zoals sneeuwklokjes (Galanthus), krokussen (Crocus), narcissen (Narcissus), tulpen (Tulipa) en hyacinten (Hyacinthus) vrolijken de hele tuin op. Ze zijn het teken dat de lente eraan komt. Een fijne opsteker na de winterse kou! Er is voor ieder wat wils want bloembollen zijn er in allerlei soorten en maten.
Wanneer bloeit wat?
Het is het leukste wanneer in de tuin verschillende bloembollen achter elkaar gaan bloeien. Vanaf januari kun je dan maandenlang kleur in de tuin hebben totdat de vaste planten het overnemen. Maar wanneer bloeit nu welke bloembol? Van de meest bekende bloembollen is de bloeiperiode op een rijtje gezet.
- Sneeuwklokje (Galanthus) – januari & februari
- Winterakoniet (Eranthis) – januari & februari
- Krokus (Crocus) – februari & maart
- Lenteklokje (Leucojum vernum) – (eind) februari & maart
- Narcis (Narcissus) – maart & april
- Sterhyacint (Scilla) – maart & april
- Hyacint (Hyacinthus) – april
- Blauwe druif (Muscari) – april
- Kieveitsbloem (Fritillaria) – april & mei
- Tulp (Tulipa) – april & mei
- Zomerklokje (Leucojum aestivum) – april & mei
- Lelie-der-dalen (Convallaria) – mei
- Boshyacint (Hyacinthoïdes) – mei & juni
- Sierui (Allium) – mei, juni & juli
Hoe bloembollen planten?
Voorjaarsbloeiende bloembollen kunnen vanaf september tot december worden geplant, voordat de vorst haar intrede doet. Volg de volgende vijf stappen voor het planten van bloembollen.
- Maak de aarde los met een spade op de plaats waar de bloembollen geplant zullen worden. Hierdoor wordt de aarde makkelijk bewerkbaar.
- Wanneer bloembollen geen plekje in een bestaande border krijgen kan eventueel wat organische meststof worden toegevoegd zoals compost.
- Graaf een gat, met een spade of een bollenplanter, en plant hierin de bloembollen met de punt omhoog en de bolle kant naar beneden.
- Houd voor het planten drie keer de hoogte van de bol aan. Een narcis van 5 centimeter moet dus 15 centimeter diep worden geplant.
- Vul het gat met de uitgegraven aarde en druk het wat aan.
Tips
- Markeer de plek waar je bloembollen hebt geplant met bijvoorbeeld een houten stokje, dan vergeet je niet waar je ze hebt geplant.
- Je kunt bloembollen ook in potten en plantenbakken planten.
- Variëren in bloeihoogte geeft schitterende effecten.
Lees hier meer over bloembollen planten