Lasagnebeplanting met bloembollen

Wat is lasagnebeplanting?

Lasagnebeplanting is een manier om bloembollen te planten die ook wel etagebeplanting genoemd wordt. Het betekent dat bloembollen in laagjes boven op elkaar worden geplant, net als een lasagnegerecht of de etages van een flat. Doordat de bloembollen in laagjes worden geplant, bloeien de vroegbloeiers, zoals krokussen, als eerste. Daarna volgen de bloembollen die op een later moment bloeien. Deze opvolgende bloei zorgt ervoor dat je extra lang kunt genieten – van januari tot soms wel in mei.

Ingrediënten lasagnebeplanting

Er is een aantal dingen die je nodig hebt voor een lasagnebeplanting van bloembollen. Het begint met een pot die groot en hoog genoeg is om minimaal drie laagjes te planten. Verder heb je hydrokorrels, potgrond en natuurlijk bloembollen nodig. Wanneer de bloembollen in het voorjaar bloeien ben je waarschijnlijk vergeten wat je precies hebt geplant. Leg daarom ook plantenstekers klaar waarop je de namen van de bloembollen kunt schrijven.

bulb afbeelding bulb afbeelding

Stap voor stap laagjes planten

Stap 1

Maak een paar gaatjes in de bodem van de pot zodat overtollig veel water kan weglopen.

Stap 2

Strooi een laag hydrokorrels op de bodem, en daar bovenop een laag potgrond.

Stap 3

Nu kunnen de bloembollen in laagjes worden geplant. Omdat bloembollen op verschillende momenten bloeien moet dat in de juiste bloeivolgorde. Je begint met bloembollen die als laatste bloeien, zoals tulpen. Daarbovenop plant je een laag met bloembollen die iets eerder bloeien, zoals narcis. En als laatste plant je de bloembollen die als allereerste bloeien, zoals krokussen. Tussen de bloembollen moet altijd een laag potgrond.

Stap 4

Dek de bovenste laag bloembollen af met potgrond. Steek de plantensteker met de namen van de bloembollen in de pot zodat je ze niet vergeet, en klaar is Kees!

bulb afbeelding bulb afbeelding

bulb afbeelding bulb afbeelding

bulb afbeelding bulb afbeelding

bulb afbeelding bulb afbeelding

Recepten voor lasagnebeplanting

Weet je niet wanneer welke bloembollen bloeien en is het daarom lastig om de volgorde van de laagjes te bepalen? Geen nood, want we hebben twee voorbeeldrecepten gemaakt zodat je zelf aan de slag kunt. Pas wel op, want lasagnebeplanting is verslavend leuk. Als je eenmaal aangestoken bent met het virus, is er geen weg meer terug…

Recept 1

Bovenste laag: Krokus (Crocus)
Middelste laag: Hyacint (Hyactinhus)
Onderste laag: Tulp (Tulipa)

Recept 2

Bovenste laag: Sneeuwklokje (Galanthus)
Middelste laag: Narcis (Narcissus)
Onderste laag: Tulp (Tulipa)

Leuk om te weten

  • Kijk hier voor meer recepten van lasagnebeplanting met bloembollen.
  • Wil je tijdens de herfst en winter, als de bloembollen nog niet bloeien, ook genieten van mooi groen? Plant dan eenjarige planten zoals viooltjes bovenop de laagjes bloembollen. De bloembollen zullen er in het voorjaar geen last van hebben en jij kijkt niet naar een hoopje potgrond.
  • Lasagnebeplanting kan ook in de volle grond. Dit doe je door een diep gat te graven en daarna dezelfde stappen te nemen bij lasagnebeplanting in een pot.
  • Je kunt van september t/m december een lasagnebeplanting met bloembollen maken. Zorg er wel voor dat je voor de eerste vorst klaar bent.

bulb afbeelding bulb afbeelding

bulb afbeelding bulb afbeelding

bulb afbeelding bulb afbeelding

bulb afbeelding bulb afbeelding