‘Massa’ codewoord voor indrukwekkende bloembollentuin

Vooruit werken

De lente is nog ver weg, maar voor kleur in de tuin in het vroege voorjaar, plant je bloembollen al in het najaar. Ga voor veel om een ware kleurexplosie te creëren. Het beste moment is tussen half september en half december. Wanneer de temperatuur onder de 10 graden is gedaald, staat het sein op groen. Zorg er wel voor dat de bloembollen vóór de vorst in de grond zitten.

Biodiversiteit

Bloembollen brengen kleur in de tuin op de momenten dat het hard nodig is. Insecten zoals bijen en vlinders hebben nectar en stuifmeel nodig om van te leven. Maar in het vroege voorjaar is er te weinig nectar en stuifmeel te vinden. Door voorjaarsbloeiende bolgewassen te planten zorg je voor meer bloemen. Vanaf januari komt al nectar en stuifmeel vrij, via de vroegste bloeiers.

Plekjes in de tuin

Bloembollen zijn niet al te kieskeurig als het gaat om de standplaats, al houden de meesten wel van een beetje zon. Kijk op de verpakking om na te gaan waar de bloembollen in de tuin floreren. Plant ze onder bomen, tussen heesters en vaste planten, in borders of zelfs in het gras. Het codewoord is ‘massa’. Hoe meer bloembollen je plant, hoe meer effect de beplanting heeft.

Persoonlijk

Voorjaarsbloeiende bloembollen geven een scala aan mogelijkheden. De verschillende vormen, kleuren en hoogtes zorgen ervoor dat ze vrijwel onbeperkt te combineren zijn. Kies je voor rust en eenheid, door met een kleur of soort te werken, of ga je voor een kleurexplosie met een bonte mix? Kies waar jij blij van wordt, dan geniet je het meeste van jouw persoonlijke mix.

Keuze

De bekendste bloembollen zijn tulpen (Tulipa), narcissen (Narcissus) en hyacinten (Hyacinthus). Maar de lijst is verlekkerend lang, zoveel mooie soorten om uit te kiezen. Denk aan blauwe druifjes (Muscari), krokussen (Crocus), sneeuwklokjes (Galanthus), sieruien (Allium), oude wijfjes (Ipheion), keizerskronen (Fritillaria imperialis) en ga zo maar door.

Look

Als je de bloembollen hebt uitgekozen en weet welk plekje ze krijgen, is het tijd om ze te planten. Wil je een natuurlijke look? Mix de verschillende soorten bij elkaar in een emmer of een mand en strooi ze nonchalant uit. Op de plek waar de bloembollen liggen plant je ze. Wil je ze in groepen planten? Maak dan een groot gat. Plant je ze liever solo? Maak dan meerdere gaten.

Planten doe je zo:

  1. Graaf een gat voor een groep bloembollen of individuele gaten voor het planten van meerdere bloembollen. De grootte van de bloembol bepaalt hoe diep je moet planten. Grote bloembollen (5 centimeter en groter) plant je 15 centimeter diep en kleine bloembollen (2,5 – 5 centimeter) 7 tot 10 centimeter diep.
  2. Verwijder onkruid en kleine steentjes en mix daarna wat tuinaarde door de grond om het beter te draineren.
  3. Zet de bloembollen zachtjes in de grond met de punt naar boven. Duw hierbij niet te hard op de bloembol want dan beschadig je ze. Grote bloembollen hebben een afstand van 7 tot 20 centimeter nodig en kleine bloembollen 3 tot 7 centimeter.
  4. Bedek de bloembollen met de uitgegraven aarde.
  5. Als de grond droog is, geef de bloembollen dan wat water.

248021_aangepast.png 248031_aangepast.png

248053_aangepast.png 248045_aangepast.png

248072_aangepast.png 248091_aangepast.png