Samen bloembollen planten voor meer biodiversiteit

Feestje

Voorjaarsbloeiende bolgewassen zijn, met hun sprankelende kleuren, ware parels in de tuin. Terwijl de tuin ontwaakt, zorgen ze voor een vrolijke noot die ons blij maakt. Het is een voorjaarsritueel dat ieder jaar terugkeert en waar we (onbewust) naar uitkijken. Maar niet alleen voor ons is dit ritueel een feestje. Voor insecten is het een onmisbare ceremonie.

Tekort

Insecten zoals bijen en vlinders hebben nectar en stuifmeel nodig om van te leven. Maar in het vroege voorjaar is er te weinig nectar en stuifmeel te vinden. Dit komt omdat er nog maar weinig bloeit van het schaarse groen dat er nog is. Maar wist je dat er vroegbloeiende bolgewassen zijn die, in verhouding tot andere tuinplanten, veel nectar en stuifmeel produceren?

Oplossing

Door het tekort aan stuifmeel en nectar, krimpt de insectenpopulatie in soorten en in hoeveelheid. Als iedereen met een tuin, terras of balkon in actie komt, leveren we met zijn allen een bijdrage aan het tegengaan van deze krimp. Doe daarom mee en zorg door voorjaarsbloeiende bolgewassen te planten voor meer bloemen voor deze belangrijke beestjes.

Brandstof

Vanaf januari komt, via de vroegst bloeiende bolgewassen, al nectar en stuifmeel vrij. Wil je weten welke bolgewassen insecten voorzien van voedsel en daarmee de biodiversiteit verhogen? We hebben de top 10 op een rijtje gezet:

1. Anemoon (Anemone blanda)

De Anemoon bloeit in maart en april met delicate paarsblauwe bloemen. Dit bolgewas levert vooral stuifmeel aan wilde bijen en honingbijen.

2. Blauw druifje (Muscari)

Het blauwe druifje wordt aanbeden door bijen. Het grijze stuifmeel is geliefd door hommels, wilde (zand)bijen, honingbijen en vlinders.

3. Krokus (Crocus)

Krokussen dragen bij aan de biodiversiteit doordat het stuifmeel en de nectar door de open bloemen goed bereikbaar zijn voor bijen en vroege vlinders.

4. Narcis (Narcissus)

Insecten met een lange tong smullen van nectar en stuifmeel van narcissen. Wist je dat de (wilde) narcis favoriet is van sluipwespen en sluipvliegen?

5. Oud wijfje (Ipheion)

De zachtroze, lila, blauwe of witte stervormige bloemetjes van oude wijfjes trekken veel verschillende soorten insecten aan.

6. Sierui (Allium)

Door de bolle vorm kunnen meerdere insecten tegelijkertijd van deze bloem snoepen. Het is dan ook vaak een drukte van jewelste op sieruien.

7. Sneeuwklokje (Galanthus)

De sereen witte sneeuwklokjes zorgen van december tot april voor veel nectar en stuifmeel voor vroeg vliegende wilde bijen, honingbijen en vlinders.

8. Sneeuwroem (Chionodoxa)

Sneeuwroem bloeit in het vroege voorjaar en is zowel een stuifmeel- als nectarleverancier voor verschillende insecten.

9. Winterakoniet (Eranthis)

Winterakoniet is een van de vroegst bloeiende knolgewasjes. Van de vrolijke tapijten van gele, wijd openstaande bloemen smullen dikke hommels.

10. Zomerklokje (Leucojum aestivum)

Het nog vrij onbekende zomerklokje (maar populair bij insecten) doet het goed op vochtige plekken, zoals aan de slootkant of aan de vijverrand.

Leuk om te weten

  • De hoeveelheid nectar die een plant produceert, schommelt gedurende de dag door de verandering van de hoeveelheid vocht en zonlicht.
  • De drie belangrijkste bestuivers van bloemen zijn wilde bijen, zweefvliegen en de vlinders.
  • Het effect van een tekort aan nectar en stuifmeel en dus insecten werkt door in de keten; er is minder eten beschikbaar voor vogels en kleine zoogdieren.
  • Nectar is een suikerrijke, stroperige vloeistof van glucose, fructose en sacharose. Planten scheiden deze stof uit via de honingklieren.
  • Stuifmeel (pollen) komt van de mannelijke kiemcellen van de bloem. Het is afkomstig van de meeldraden.
  • Al vanaf februari ontwaken veel vlinders uit hun winterslaap. Ze gaan op zoek naar zonnige plekjes om op te warmen en hun eitjes af te zetten.
  • Bijen en vliegen ontwaken bij een temperatuur van 6 à 7 graden Celsius. Ze gaan dan direct op zoek naar voedsel voor hun larven.
  • Voor een kilo stuifmeel moet een bij 50.000 tot 100.000 keer haar stuifmeelkorfjes vullen.

Vanaf januari komt, via de vroegst bloeiende bolgewassen, al nectar en stuifmeel vrij. Wil je weten welke bolgewassen insecten voorzien van voedsel en daarmee de biodiversiteit verhogen? Muscari bloembollen planten is een must voor de biodiversiteit.

Insecten zoals bijen en vlinders hebben nectar en stuifmeel nodig om van te leven. Maar wist je dat er vroegbloeiende bolgewassen zijn die, in verhouding tot andere tuinplanten, veel nectar en stuifmeel produceren? Deze zorgen echt voor een betere biodiversiteit.

Meer biodiversiteit in de tuin, plant krokussen. Deze bloembollen plant in je het najaar en geven de eerste kleur en dus ook nectar voor de biodiversiteit in de tuin.

Vlinders zijn goed voor de biodiversiteit, maar ze zijn ook gek op narcissen. Deze combinatie zorgt voor een mooie tuin en is ook nog eens goed voor de biodiversiteit