Vergroen je tuin met zomerbollen

Voordelen

Wanneer je een tegeltuin vergelijkt met een groene tuin, is er aanzienlijk meer baat bij de tweede. Een tuin met veel groen neemt namelijk meer water op, waardoor de overlast bij flinke regen beperkt blijft. Daarnaast houdt het je tuin heerlijk koel, voorziet het insecten, zoals bijen en vlinders, van voedsel en creëert het schuilplekken voor kleine dieren zoals vogels en egels. Binnen de categorie groen zijn zomerbollen essentieel omdat ze voor meer biodiversiteit zorgen.

Nectar

Om de biodiversiteit te verhogen is het belangrijk om veel nectarrijke planten in de tuin te hebben. Nectar is een zoete stof die in de bloemen zit, waar insecten van smullen. Zomerbollen met open bloemen zorgen ervoor dat de insecten goed bij de nectar kunnen komen. Denk aan dahlia’s, gladiolen, (Gladiolus), freesia’s, kuiflelies (Eucomis) en lampepoetsers (Liatris). Deze zomerbollen plant je tussen maart en mei, waarna ze van juni tot oktober een zee van bloemen brengen.

Tips:

  • Voor vergroening heb je niet per se een tuin nodig. Zomerbollen doen het ook goed in potten of in bakken, die je op je balkon of terras kunt neerzetten.
  • Vlinders houden niet zo van tocht en wind. Plant de zomerbollen daarom op een beschut plekje in de tuin.
  • Zomerbollen combineren goed met heesters, vaste planten en siergrassen.
  • Wist je dat vlinders, hommels en bijen ieder hun eigen smaak hebben? Zet daarom verschillende soorten nectarrijke zomerbollen in je tuin.
  • Zomerbollen zijn niet vorstbestendig. Haal ze daarom in de herfst uit de grond (en bewaar ze) of koop in het voorjaar weer nieuwe.

243545_(2) aangepast.jpg

218881_aangepast.jpg 210439_aangepast.jpg