Vergroot biodiversiteit met zomerbollen

Extra

Bloemen geven een geweldige sierwaarde aan je tuin. Het is volop genieten van een kleurrijke bloemenzee. Maar waar wij van genieten, hebben insecten, zoals bijen en vlinders, de bloemen nodig om van te leven. Het stuifmeel en de nectar dient namelijk als voedsel. Plant daarom extra bloemen in je tuin. Zomerbollen zijn echte bloemproducenten en je kunt er niet genoeg van hebben.

Zomerbollen

Zomerbloembollen zijn kampioen in het produceren van veel bloemen én in het leveren van nectar en stuifmeel. Je kiest het beste lampenpoetser (Liatris), de Abessijnse gladiool (Gladiolus callianthus), Crocosmia en dahlia’s met open hartjes. Met de vele zoemende bijen en fladderende vlinders is het zowel voor de insecten als voor jou pas echt genieten van je tuin.

Variatie

Net als mensen eten niet alle bijen en vlinders hetzelfde. Zorg daarom dat er divers voedsel in de tuin te vinden is, in de vorm van nectar en stuifmeel. Dit creëer je met een ‘bloeiboog’; een gevarieerd aanbod van planten met verschillende bloeiperiodes. Zomerbollen zijn een goede aanvulling voor de diversiteit. Dit zorgt ervoor dat er het hele jaar voedsel te vinden is.

Dahlia’s

De Dahlia is een zomerbol die insecten een bijzonder lange periode van eten voorziet. Dit komt omdat ze tot de eerste vorst, dus tot ver in het najaar, blijven bloeien. Dahlia’s maken nieuwe knoppen aan wanneer je de uitgebloeide wegneemt. Is er een bloem uitgebloeid? Haal hem dan weg zodat er weer nieuwe bloemenpracht én nieuw voedsel aankomt.

Balans

Biodiversiteit is niets anders dan diversiteit aan levensvormen. Zonder plankton geen vis, zonder bomen geen apen en zonder bloemen geen bijen. De verschillende soorten dieren en planten houden elkaar in balans. Samen vormen ze een levende en productieve natuur. Met elkaar kunnen we helpen om de biodiversiteit te verbeteren, beginnend in de tuin. Doe je mee?

Dahlia-013_aangepast.png Liatris-007_aangepast.png

Liatris-011_aangepast.png 243545_aangepast.png