Vrolijke sterren in de tuin

Oude Wijfjes

Ipheion is een vrolijk bolgewas dat elke tuin kan opfleuren. De stervormige bloemetjes zijn wit, lilaroze of blauw gekleurd. Behalve voorjaarssterren worden ze ook wel Oude Wijfjes genoemd. Deze grappige naam heeft het plantje te danken aan een kweekster die ze op een gegeven moment zo noemde. Anderen hebben deze naam gewoon overgenomen.

220416.jpg

Makkelijk bolletje

Ipheion is niet veeleisend. Kies alleen wel voor een plaats in de zon of lichte schaduw. Plant ze zo’n 5 centimeter uit elkaar in niet te natte grond. Uit één bolletje kunnen wel vijf bloemstengels groeien! De bloemetjes komen mooi uit aan de rand van een border of in het gazon. Maar ook in pot of tussen stenen, bijvoorbeeld in een rotstuin, voelt Ipheion zich prima thuis. Plant ze voor november op de juiste plek en laat de natuur haar gang gaan. Je wordt elk jaar opnieuw beloond. Sterker nog, de bolletjes breiden zich alleen maar verder uit; na een paar jaar heb je flinke pollen of zelfs hele tapijtjes in je tuin.

220402-aangepast.jpg 220399-aangepast.jpg

Extra vrolijk

Ipheion blijft bescheiden laag. Zet ze daarom niet naast sterk groeiende planten, want dan raken ze overwoekerd. Een supercombinatie is met blauwe druifjes (bijv. Muscari ‘Blue Spike’ of ‘Heavenly Blue’). Samen zorgen ze voor een sprookjesachtige sfeer in je voorjaarstuin. Ze passen ook goed bij een laagblijvende tulp (bijv. Tulipa kaufmanniana), een dwergiris (bijv. Iris reticulata) of blauwe anemoon (Anemone blanda).

Een greep uit de voorjaarssterren

Ipheion uniflorum

De soort zelf heeft witachtige bloempjes met lichtblauwe nerven. Hoogte: 15-20 centimeter. Bloeitijd: maart – juni.

Ipheion uniflorum ‘Alberto Castillo’

Bloeit rijk met helderwitte bloemetjes. De bloemen zijn groter dan die van de andere voorjaarssterren. Hoogte: 20 centimeter. Bloeitijd: mei – juni

Ipheion ‘Jessie’

Jessie is in 2003 op de markt gekomen. Prachtige blauwe bloemetjes. Hoogte: 10-15 centimeter. Bloeitijd: mei – juni.

Ipheion ‘Tessa’

Sinds 2008 te koop. Schitterende lilaroze bloemetjes. Hoogte: 10-15 centimeter. Bloeitijd: mei – juni.

222704-aangepast.jpg 222688-aangepast.jpg

Leuke weetjes

  • Ipheion is een echte verwilderaar en vermeerdert zich gemakkelijk via de bolletjes. Sommige soorten verspreiden zich ook via zaad.
  • Ipheion komt oorspronkelijk uit Brazilië, Uruguay, Argentinië en Peru, wat verklaart waarom het zonneaanbidders zijn.
  • ‘Alberto Castillo’ is in 1980 in een verlaten tuin in Buenos Aires ontdekt. Hoe romantisch klinkt dat?
  • De naar knoflook ruikende bladeren en bollen verraden dat Ipheion lid is van de lookfamilie (Alliaceae). De bloemetjes ruiken lekker zoet.
  • We want more? Als de plantjes van Ipheion goed gesetteld zijn, dan bloeien sommige soorten in het najaar gewoon nog een keer! Een toegift dus.