Zomerbloemen in de tuin

Genieten

De zomer is het seizoen waarin we de meeste tijd in de tuin doorbrengen. Het zonnige weer en de positieve energie van het zomerseizoen maken dat het heerlijk is om buiten te vertoeven. Haal het maximale uit je tuin en plant er volop zomerbloemen. Een heerlijke ‘flowerbath’ in de hangmat!

Zomerbollen

Zomerbloemen zijn bloemen die in de zomermaanden tot wasdom komen. In de zonnige maanden laten ze trots hun bloemen zien. Er zijn verschillende zomerbollen die prachtige bloemen geven. De zomerbloemenkoningin is de Dahlia, maar ook gladiolen, calla’s, Crocosmia, Liatris en lelies zijn prachtig.

Dahlia

Dahlia’s zijn zomerbloemen die onophoudelijk de show stelen in de tuin. De charme van de prachtige bloemen in de meest uiteenlopende kleuren trekken volop de aandacht. Wanneer je de oude bloemen wegknipt, maakt de plant nóg meer bloemen aan. Pas wanneer de vorst toeslaat stopt ze met bloeien.

Biodiversiteit

Door zomerbollen te planten zorg je ervoor dat er genoeg stuifmeel en nectar te vinden is in de tuin. Ze verhogen de biodiversiteit, want bijen en vlinders smullen ervan. De beste soorten zijn lampenpoetser (Liatris), dahlia’s met open hartjes, de Abessijnse gladiool (Gladiolus callianthus) en Crocosmia.

Planten

Zomerbollen (en -knollen) plant je als de kans op nachtvorst voorbij is. Dit is meestal vanaf eind april en in de hele maand mei. Maar hoe plant je ze precies?

  • Zoek een zonnige plek uit in de tuin. Zomerbollen geven in de zomerwarmte de meeste bloemen.
  • Maak de grond luchtig door te harken en verwijder onkruid en kleine stenen.
  • Plant de zomerbollen in de grond, tweemaal zo diep als de bol hoog is. Er zijn twee uitzonderingen; dahlia’s en begonia’s plant je vlak onder de oppervlakte.
  • Leg de bollen een uur voor het planten onder water, of geef na het planten direct veel water. Veel vocht geeft zomerbollen een goede groeistart.

248778_aangepast.jpg 247718_aangepast.jpg

247714_aangepast.jpg 249243_aangepast.jpg